Haški tribunal traži hapšenje sudanskog predsjednika Al-Bashira

Međunarodni krivični sud (ICC) zatražio je hapšenje sudanskog predsjednika Omara al-Bashira koji se tereti za ratne zločine tokom sukoba u Darfuru.

Tužiteljica Međunarodnog tribunala Fatou Bensouda u sinoćnjem obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u New Yorku pozvala je najviši izvršni organ UN-a da poduzme hitne korake za hapšenje sudanskog predsjednika Al-Bashira.

“Podrška članica Vijeća sigurnosti nam je potrebna, ukoliko želimo postići pravdu za darfurske žrtve i omogućiti im da grade bolju budućnost“, poručila je Bensouda.

Bensouda je optužila vlasti Sudana, Čada i Ugande da ne sarađuju s ICC-om. Ona je optužila i Jordan zato što nije ispoštovao međunarodne obaveze i prošle godinu uhapsio i Tribunalu izručio Al-Bashira tokom arapskog samita u Amanu.

Predstavnici Etiopije i Kuvajta su kritikovali tužiteljicu zbog optužbi koje je uputila na račun nekih zemlja i poručili da se međunarodno pravo ne smije koristiti za političke potrebe.

S druge strane, SAD i Holandija su podržali tužiteljicu i pozvali sve zemlje da sarađuju s Tribunalom i uhapse Al-Bashira ako kroči na njihovo tlo.

Al-Bashir je u martu 2009. godine na Tribunalu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tokom sukoba u Darfuru. On je negirao optužbe i poručio da Tribunal nije nadležan u tom slučaju i da predstavlja alat kolonizatora.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*