Apel policije građanima u sezoni godišnjih odmora

S obzirom da se bliži sezona godišnjih odmora, Policijska uprava Doboj apeluje na građane da u narednom periodu povećaju oprez i preduzmu dodatne mjere zaštite svoje imovine, kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

Poučeni dosadašnjim iskustvom da se najveći broj provala događa u vrijeme kada su vlasnici kuća i stanova odsutni, građanima predlažemo konkretne mjere predostrožnosti. Za vrijeme odsustvovanja iz kuće ili stana, nemojte ostavljati otvorene prozore ili balkonska vrata. Nemojte ostavljati spuštene roletne duže vrijeme, zamolite srodnika ili komšiju da povremeno osvjetli unutrašnjost kuće ili stana.

Ukoliko se radi o kući, osvjetlite prilaz i nemojte u blizini kuće ostavljati predmete koji bi zlonamjerniku omogućili lakše penjanje. Vrijednosti (novac, nakit i i druge vrijedne predmete) povjerite nekom na čuvanje, nemojte ih ostavljati u kući na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Zamolite rodbinu ili komšije da prazne Vaše poštansko sanduče. Na društvenim mrežama ne ostavljajte informacije o svom odsustvu, obavijestite samo one koje je neophodno.

Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preporučujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca.

U svakom slučaju razvijanjem dobrosudsjedskih odnosa možemo zaštiti jedni druge, jer zaštita od kriminala je efikasnija ukoliko građani sarađuju međusobno, a takođe i sa policijom.

Ukoliko uočite neobične situacije i sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, u komšijinom dvorištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovite policiju na dežurni broj 122. Poziv može biti i anoniman.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*