EU uvela tarife za uvoznu američku robu vrijednu 3,4 milijarde dolara

Evropska unija u petak je uvela tarife za američku uvoznu robu vrijednu 3,4 milijardi dolara, u znak odmazde za dažbine koje je Trumpova administracija nametnula na uvozni evropski čelik i aluminij.
Te robe uključuju tipične američke proizvode kao što su bourbon, kikiriki puter i sok od narandže, u očiglednoj namjeri da se stvori politički pritisak na američkog predsjednika Donalda Trumpa i visokopozicionirane američke političare.

– Ovaj odgovor Evropske unije je adekvatan, proporcionalan je i razuman. Bespotrebno je reći, on u potpunosti poštuje pravila EU i Svjetske trgovinske organizacije – izjavio je portparol Evropske komisije Alexander Winterstein.

Trump je 1. juna uveo tarife od 25 posto na evropski čelik i od 10 posto na aluminij. Evropljani tvrde da se time krše pravila svjetske trgovine.

Spor između EU i SAD dio je širih neslaganja u svjetskoj trgovini. Sjedinjene Države počet će oporezivati kinesku robu vrijednu 34 milijarde dolara. Peking je najavio da će odmah odgovoriti vlastitim tarifama na američku soju i ostale poljoprivredne proizvode.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*