Blizu 150 migranata iz Tuzle prebačeno u Sarajevo

Do sada najvećoj grupi od oko 120 migranata koja je organizovanom transportom jučer prevezena u Tuzlu, jutros se priključila i grupa od 17 novih neregistrovanih osoba. Njih blizu 150 danas je nastavilo svoj put ka glavnom gradu BiH. Tuzlu su napustili poslijepodne.

Uglavnom mlađi muškarci. Prije dvije, tri godine otišli su iz Pakistana. Otada lutaju od zemlje do zemlje. Razloge napuštanje svoje domovine navode uglavnom nemila zbivanja koja više nisu mogli podnositi.

“Eksplozije, vojska, borbe, problemi s ljudima, bombardiranje domova”, priča Etsham Ali, Pakistan.

Došli su iz Srbije u Sapnu odakle su prevezeni u Tuzlu da se evidentiraju. Kazali su da su u BiH najbolje tretirani, ali žele ići dalje put Evrope.

“Moj plan je ići u Italiju, inšAllah. Za dva dana idem u Hrvatsku, Sloveniju, Italiju…Francuska je dobra zemlja za raditi”, kaže Mohamed Abas, Pakistan.

Pomoć građana Tuzle, pojedinaca i organizacija nije izostala.

“Zatekao sam ovdje skupinu migranata i odlučio sam trojicu, koju sam zatekao budnim, da ugostim u svom domu, da se istušraju jer su pitali kad je džuma namaz. Tako da sam odlučio pomoći i ugostio sam ih i nahranio”, otkriva Muhamed Mehanović, Tuzla.

“125 obroka dijelimo, a dijelit ćemo i narednih pet dana. Sutra je suhi obrok jer mi vikendom ne radimo tople obroke, već suhe. Iduće sedmice idu opet topli obroci, zavisno od broja koliko će migranata biti ovdje, mi ćemo dijeliti te obroke”, dodaje Mensura Husanović, Merhamet Tuzla.

Obroci će možda sutra biti djeljeni nekoj drugoj grupi migranata jer kad smo došli pitati ih kako će drugu noć u Tuzli provesti pod vedrim nebom, nikoga više nije bilo.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*