Obilježavanje 26. godišnjice stradanja civilnog stanovništva u Kalinoviku

Članovi porodica ubijenih i nestalih, kao i preživjeli logoraši danas će obilaskom nekadašnjih logora na području općine Kalinovik polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježiti 26. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva tog kraja.
Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalinovik “Istina – Kalinovik ‘92“ Samir Vranović je izjavio da se obilježavanje 26. godišnjice dočekuje s velikim ogorčenjem zbog nemogućnosti privođenja pravdi preostalih ratnih zločinaca iz Kalinovika i “ogorčenjem na neodgovorno ponašanje Tužilaštva, za ratne zločine u BiH i Srbiji“.

“Sud BiH je pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku izrekao 57 godina zatvora, a Sud u Hagu za zločine u Kalinoviku i Foči je izrekao 28 godina zatvora za Dragoslava Kunarca zvanog Žaga, jednog od najvećih zločinaca na ovom prostoru”, rekao je Vranović.
Govreći o obilježavanju godišnjice stradanja, naveo je da će ono početi polaganjem cvijeća na prijevoju Rogoj, a zatim ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca.

U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.Do sada su identificirane 33 osobe, a traga se za četvoricom.

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci 79 lica, a još se traga za 43 lica bošnjačke nacionalnosti.

Kaže da su prisustvo na ovogodišnjem obilježavanju stradanja civilnog stanovništva u Kalinoviku najavili prestavnici svih nivoa vlasti Federacije BiH, te prestavnici nevladinih organizacija i vjerskih zajednica.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*