Dugotrajni aplauz za režisera i glumce predstave “Mirišu li jorgovani u New Yorku?”

Mladi režiser Alen Šimić, prvu režiranu predstavu u rodnom gradu pamtiće po dugotrajnom aplauzu tuzlanske publike, nakon izvođenja premijere “Mirišu li jorgovani u New Yorku?”.

Prije 29 godina, u Tuzli je prvi put izvedana ova predstava za koju je tekst napisao istaknuti pjesnik, romanopisac, dramatičar i urednik nekadašnje Televizije Sarajevo Miodrag Žalica (1926-1992).

Od tog vremena predstava nije izgubila na aktulenosti, vjerovatno nikad i neće, jer predstava tematizira usamljenost, otuđenost, besmislenost svega i traženje životnog puta.Glavni lik je Pupa Hava kojeg ne zanima ništa i niko. Sve njegove misli vezane su za samoubistvo. Kroz depresivnog Pupa Havu može da se posmatra muka jednog čovjeka koji ne vidi izlaz niti ga želi tražiti ali i problemi s kojima se susreću svi oko njega. Nemoći pojedinca da pronađe smisao života rezultira i njegovom sebičnošću, mada ne može ili neće da vidi da uništavajući sebe uništava i sve oko sebe. Kada konačno osjeti miris jorgovana, onda se susreće sa neprijatnom spoznajom da su ga neki više ne čekaju.

Likovi u predstavi smješteni su u jedan stan u New Yorku, ali može biti i bilo gdje na svijetu, jer likovi žive zatvoreni u stanu, svom svijetu, izgubljeni negdje između zbilje i sna, pokušavajući da uspostave neku komunikaciju.

Režiser, glumci i svi ostali učesnici u stvaranju predstave, odradili su dobro svoj dio posla. Glumačka ekipa bila je vrlo uigrana.

Oni koji predstavu nisu odgledali večeras, imaju priliku da je pogledaju u ponedjeljak(25. juni) kada je na repertoaru prva reprizna. Predstava teška, životna puna simbolike.

Glumci: Adnan Omerović, Edis Žilić, Marija Novaković, Ivana Perkunić Mešalić, Elvis Jahić, Dalibor Brkić i Enver Hasić.

Kostim i scenografija: Sabina Trnka
Dramaturg: Benjamin Hasić
Scenski pokret: Ena Kurtalić
Dizajn zvuka: Denis Hadžić
Autor pjesama: Adnan Omerović

S.M.

(tuzlarije.net)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*