Bh. dijasporci žele biti ukopani u BiH: Za tri mjeseca ove godine prevezeno 1.038 osoba

Bh. državljani koji žive širom svijeta većinom donesu odluku da kada umru budu sahranjeni u svojoj domovini. Prema podacima Granične policije BiH, od januara do marta ove godine prevezeno je 1.038 umrlih u BiH.
Osobe iz BiH koje žive u dijaspori za vrijeme života često donose odluku da budu ukopani u rodnoj zemlji, a mnogi plaćaju i članarinu u nekim od pokopnih društava u BiH.

Prijevoz tijela vrše javna i privatna pokopna društva, a cijena se razlikuje ovisno o lokaciji i izboru kovčega. Sve je usklađeno s pravilima Evropske unije. Kako nam je rekao jedan od uposlenika pokopnog društva, tijela se prevoze u posebnim limeno-drvenim sanducima koji su hermetički zatvoreni.

Dokumentaciju može prikupiti porodica ili to može prepustiti pokopnom društvu koje će vršiti prijevoz.

“Pravilnikom o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave propisano je da se granične provjere prilikom prijenosa posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne, obavljaju uvidom u sprovodnicu izdatu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH ili uvidom u sprovodnicu izdatu u stranim akreditovanim ili nerezidentnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u BiH. Za prijevoz posmrtnih ostataka, odnosno tijela ili urne preko državne granice BiH potrebna je sprovodnica”, kazala nam je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Da biste dobili sprovodnicu u našim ambasadama potrebno je dostaviti putnu ispravu umrle osobe ili dokaz da preminula osoba ima bh. državljanstvo, izvod iz matične knjige umrlih, dokument za umrle, potvrdu ljekara mrtvozornika o uzroku smrti, potvrdu o osiguranom grobnom mjestu te podatke o firmi koja će vršiti prijevoz (podaci o vozilu, vozaču i mjestu prelaska granice u BiH).

“Ukoliko je uzrok smrti umrle osobe bila zarazna bolest, potrebno je priložiti odgovarajući dokument ljekara s dijagnozom uzroka smrti na latinskom jeziku. S obzirom na to da je u ovom slučaju neophodno tražiti saglasnost nadležnog organa iz BiH za izdavanje sprovodnice, naglašavamo da sprovodnica u ovim slučajevima neće biti izdata dok diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP) za to ne dobije odgovarajuću suglasnost iz BiH. S tim u vezi preporučujemo da se planiranje transporta umrle osobe obavezno prethodno dogovara s ovlaštenim osobama DKP i da se zahtjevi podnose pravovremeno”, navodi Ambasada BiH u Holandiji.

U BiH je moguće sahraniti i strane državljane. Dokumenti su isti kao i za državljane BiH i potrebna je saglasnost iz BiH. Za sprovodnicu za strane državljane plaća se taksa.

Uz sve navedeno potrebno je popuniti zahtjev koji se daje u DKP-u ili se može pronaći na njihovim web stranicama.

Cijene prijevoza se naplaćuju po kilometru i kreću se od 1 KM pa naviše.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*