Dinamika koja je doprinijela ratu i genocidu u BiH sve prisutnija u SAD-u

Dinamika koja je doprinijela ratu i genocidu u BiH sve je prisutnija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), naročito u toku postojeće administracije, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodničarka teme ” Nacionalizam: opasna globalna i lokalna igra” bila je Ann Therese Petrila, profesorica s Denverskog Univerziteta iz SAD-a.

Petrila je podsjetila kako za vrijeme njenog boravka u BiH tokom svih ovih godina, krajnja posljedica nacionalizma je postala veoma očigledna.

”Nažalost u ovom trenutku, dinamika koja je doprinijela ratu i genocidu u BiH sve je prisutnija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), naročito u toku postojeće administracije. Postajemo sve podjeljenije društvo kako se tenzije, predrasude i mržnja koji su tinjali dugo vremena, sada postaju zvanični glas iz Bijele kuće i dijelova Kongresa Sjedinjenih Država”, kazala je Petrila.

Osvrnula se na podatke FBI-ja koji pokazuju kako trenutno u SAD-u postoje 954 grupe koje zagovaraju mržnju, a od predsjedničkih izbora u toj zemlji, broj krivičnih djela koja su počinjena iz mržnje je dosegao petogodišnji maksimum.

”Ljudi u SAD-u i drugdje u svijetu moraju biti veoma svjesni da propaganda, pokušaji kontrole medija i retorika zasnovana na mržnji koja je sada uobičajena u Sjedinjenim Državama predstavljaju opasnu igru koja već ima veoma grozne posljedice i koja može voditi putem ka još opasnijim stvarima širom svijeta“, dodala je Petrila.

Poručila je kako glavna žarišta otpora su se već pokrenula i ona se moraju ohrabrivati i podržati ukoliko se žele postojeći politički i socijalni trendovi zaustaviti.

O nacionalizmu govorila je i grupa studenata iz SAD-a.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*