Moore u posjeti BiH, sa Zvizdićem razgovarao o predstojećem Samitu premijera zapadnog Balkana

Samit će se održati u okviru Berlinskog procesa 9. i 10. jula u Londonu.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio dosadašnji tok priprema za predstojeći Samit pohvalivši temeljit i konsultativan pristup samoj organizaciji. Informisao je direktora Moorea da je Vijeće ministara BiH početkom juna formiralo Koordinacioni tim koji vrši sve potrebne tematske pripreme za što kvalitetinije učešće na susretu premijera.

Naglasio je da Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno regionalnoj saradnji te da će Bosna i Hercegovina uvijek biti aktivni sudionik i pozitivni činilac svih regionalnih inicijativa koje vode ka miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu.

Predsjedavajući Zvizdić je pozdravio koncept kojeg je britanska vlada predstavila i odabrane teme, iako veoma osjetljive za region, takođe i izuzetno bitne kako bi se napravio pomak ka zajedničkoj budućnosti kroz zatvaranje teških tema naše prošlosti poput pitanja nestalih osoba i ratnih zločina.

Istaknuo je da su ove teme, pored ekonomije i sigurnosti, izuzetno bitne za unapređenje bilateralnih odnosa i građenje stabilne zajedničke budućnosti regije. Dodao je da je i tema migracija u veoma kratkom roku postala aktuelna ne samo za region već i za EU.

Na predstojećem Samitu (WB6+EU8) u Londonu će pored šest država zapadnog Balkana učestvovati i osam država, članica EU: Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska i Poljska.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*