Sudije FBiH: Pri izboru predsjednika VSTV-a treba poštovati princip ravnopravnosti naroda

Do sada nijedan predsjednik VSTV-a, od osnivanja, nije bio iz Federacije BiH niti iz Distrikta Brčko, naglašava također Udruženje.

“Kako u Bosni i Hercegovini, po Ustavu BiH postoje četiri pravosudna sistema, uključujući i sistem Republike Srpske, prilikom izbora predsjednika VSTV-a smatramo realnim i u skladu s principom ravnopravnosti da se ima u vidu i zastupljenost drugih pravosudnih sistema, uključujući i pravosudni sistem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Udruženje sudija će u postupku donošenja novog zakona o VSTV-u predložiti da se unese odredba da predsjednik VSTV-a ne može biti biran dva puta uzastopno iz istog entiteta ili Distrikta Brčko”, citat je iz otvorenog pisma koje je Udruženje sudija/sudaca FBiH uputilo predsjedniku i svim članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

Odluku o upućivanju ovog otvorenog pisma donijelo je Predsjedništvo Udruženja na sjednici 21. juna i dogovorilo da s njegovim sadržajem budu upoznati i Ured visokog predstavnika u BiH te visoki predstavnik Valentin Inzko, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars-Gunar Wigemark, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i mediji.

Budući da u julu ove godine ističe mandat dosadašnjem predsjedniku VSTV-a i da će biti proveden postupak izbora novog, u otvorenom pismu je naglašen princip ravnopravne zastupljenosti naroda prilikom izbora predsjednika i potpredsjednika VSTV-a, kako propisuje član 11. stav 4. Zakona o VSTV-u.

 (Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*