Određena mjera pritvora za Radomira Šušnjara

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor za Radomira Šušnjara u trajanju od 30 dana, potvrdio je za N1 advokat Slaviša Prodanović. Šušnjar tereti za učestovanje u ratnom zločinu kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja Višegrada.

Postupajući sudija Staniša Gluhajić odlučio se izreći mjere pritvora na zahtjev Tužilaštva BiH zbog bojazni da bi optuženi mogao pobjeći iz Bosne i Hercegovine u Srbiju s obzirom da posjeduje dvojno državljanstvo, da bi mogao uništiti, krivotvoriti i sakriti brojne dokaze, uticati na svjedoke i saučesnike, kao i da bi mogao izazvati tenzije i uznemirenost lokalnog stanovništva ukoliko bi bio pušten da se brani sa slobode.

Podsjećamo, Radomir Šušnjar 24. juna izručen je Bosni i Hercegovini iz Francuske, odnosno Pariza.

Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine i optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima VRS i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom zarobljavanju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena a optuženi i drugi pripadnici VRS i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Ovaj događaj, poznat kao „živa lomača“ u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu MKSJ u Haagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*