Mogherini: EU osuđuje sve oblike torture

Evropska unija još jednom potvrđuje posvećenost sprečavanju, osudi i iskorjenjivanju svih oblika torture i drugih oblika okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja, izjavila je danas visoka predstavnica EU Federica Mogherini povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture koji se obilježava 26. juna.

Kako je naglasila, iako međunarodno pravo apsolutno zabranjuje torturu, ona se i dalje prakticira širom svijeta, bilo u izolovanim slučajevima bilo sistemski, u različitim oblicima te svako može biti podvrgnut torturi – muškarci, žene i djeca, a to je neoprostiv zločin za koji svaki počinilac mora biti krivično gonjen i doveden pred lice pravde.

Najavila je da će se nastaviti mobilizirati sva raspoloživa sredstva da bi se zaštitili oni koji su bili i koji su i dalje izloženi ovakvom kršenju ljudskih prava, i stajati će uz one koji se veoma hrabro bore protiv ovog zločina podizanjem svijesti, angažmanom u organizacijama civilnog društva ili pomaganjem žrtvama.

Podsjetila je da je borba protiv torture i drugih oblika zlostavljanja ugrađena u Ugovore o Evropskoj uniji i Povelji o temeljnim pravima i jedna je od ključnih prioritetnih oblasti Akcionog plana EU o ljudskim pravima i demokratiji za period 2015-2019.

– Uloga međunarodnih i regionalnih mehanizama, kao i uloga državnih institucija za ljudska prava i državnih mehanizama prevencije, ključna je za iskorjenjivanje torture. EU finansijski podržava njihov važan rad u nekoliko zemalja širom svijeta. Uspostava nezavisnih državnih mehanizama prevencije može osigurati kontinuiran monitoring i dijalog te stoga i značajne promjene u prevenciji torture – stav je Mogherini.

Smatra da se iskorjenjivanje torture može postići samo globalnim naporima koji podrazumijevaju udruživanje snaga, definiranje zajedničkih strategija i provođenje zajedničkih akcija, a kontinuiran angažman partnera na regionalnom i multilateralnom nivou, zajedno s građanskim društvom, od krucijalnog je značaja za napredak na ovom polju.

Kao primjer navela je pokretanje “Globalne alijanse za trgovinu bez torture” u septembru 2017. godine kojom EU još jednom ističe posvećenost apsolutnoj zabrani torture, smrtne kazne i drugih oblika okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja.

– Ova zajednička inicijativa, u koju su uključene i Argentina i Mongolija, predstavlja globalni napor zemalja koje su se spremne obavezati na poduzimanje djelotvornih mjera za prevenciju, ograničenje i zabranu trgovine odnosnim robama – navela je Mogherini u saopćenju.

Na današnji dan, kazala je, EU ponavlja poziv za sveopću ratifikaciju i efikasno provođenje Konvencije UN-a protiv torture i Opcionog protokola uz tu konvenciju te pozdravlja njenu nedavnu ratifikaciju od strane Afganistana, Australije, Madagaskara, Šri Lanke i Palestine.

U godini kada se obilježava 70. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Evropska unija podsjeća da su sva živa bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Vodeći se temeljnim principima zasnovanim na univerzalnosti i nedjeljivosti ljudskih prava, vladavine prava, poštivanja osnovnih sloboda i ljudskog dostojanstva, EU će nastaviti težiti, zaključila je Mogherini o globalnom sprečavanju i iskorjenjivanju torture i obeštećenja žrtava torture i preživjelih osoba za zlo koje su pretrpjeli.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*