Slovenija zbog migranata najavila detaljne kontrole na granicama

Slovenija će tokom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom izvoditi sistematsku kontrolu putnika zbog povećanih rizika vezanih na migracije, kriminal i terorizam, ali i omogućavati povremeni prelazak na tzv. ciljane kontrole u slučaju velikih gužvi, potvrdio je u razgovoru za televizijsku stanicu POP-TV Boštjan Šefic, državni sekretar u Ministarstvu unutarnjih poslova.
– Dosljedni nadzor na našoj granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengenskog prostora, provodit ćemo kao i prošle godine. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da protočnost na graničnim prijelazima bude što bolja, ali upozoravam ne na račun sigurnosti – kazao je Šefic.

Povremeno će provoditi ciljane kontrole

Potvrdio je da će se kao i lani primjenjivati pravilo o povremenom opuštanju sistematskog pregleda vozila i putnika, u skladu s dogovorom s Evropskom komisijom koji je Slovenija prihvatila i notificirala prošle godine, kad je dopuštena i mogućnost prelaska na tzv. ciljane kontrole, kako bi se promet na granici ubrzao, ali će do toga dolaziti samo povremenu i privremeno, a takav režim kontrole trajat će u zavisnosti od stanja na prijelazu, samo nekoliko sati, pojasnio je Šefic.

Odluku o povremenom prelasku na ciljane kontrole, po njegovim riječima, samostalno i ovisno o situaciji donosit će granična policija na pojedinom prijelazu, a u sezoni će ekipe policije na najopterećenijim prijelazima biti pojačane rezervnom i pomoćnom policijom te prebacivanjem policajaca iz unutrašnjosti na granične prijelaze, kako bi se izbjegle gužve i osigurao nesmetan saobraćaj.

Dodao je da je takva pojačana sistematska kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom potrebna s obzirom na ponešto pojačan migrantski priljev posljednjih mjeseci.

– Ilegalni migranti u Sloveniju dolaze i kamionima, autobusima i kombijima, a ne samo ilegalno preko zelene granice – dodao je Šefic.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*