Otvorena izložba ” Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog do socijalističkog perioda”

Arhiv TK i Društvo arhivskih zaposlenika TK, povodom 64. godišnjice osnivanja Arhiva TK, priredili su izložbu „Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog do socijalističkog perioda“.

Izložbom su  predstavljeni arhivski dokumenti, fotografije, razglednice, novinski članci  i druge arhivalije koje svjedoče o obrazovanju i obrazovnim sistemima na području Tuzle i njene okoline. Izložba obuhvata vremenski period od osmanske uprave u BiH do kraja socijalističkog perioda – osmanski period, austrougarski period, period Prvog sjetskog rata, međuratni period, Drugi svjetski rat i socijalistički period.

Prostor Tuzle i njene okoline je zahvaljujući prirodnim i drugim rudnim bogatstvima u kontinuitetu bio naseljen hiljadama godina, istakao je prilikom otvaranja izložbe, Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

„Vremenom, to naseljavanje i stalna prisutnost na ovim prostorima, je potaklo i potrebu za obrazovanjem , odnosno sticanjem dodatnih vještina i kompetencija i samim tim rano otvaranje škola i školskih ustanova na prostoru Tuzle i njene okoline“, istakao je direktor Zulić.

Cilj izložbe je ukazati na specifičnosti tih sistema i njihovo bogatstvo na ovim prostorima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*