Najveći udar na organizovani kriminal u Evropi

U najvećoj koordinisanoj akciji protiv organizovanog kriminala u Evropskoj uniji ikad, policija je uhapsila 1.027 ljudi, spasila 30 rumunske djece od trgovaca ljudima i zaplijenila skoro dvije tone narkotika, objavio je Europol.

Policijske agencije iz 28 država članica EU-a te Srbije, Australije, Kolumbije, Norveške, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država učestvovale su u akciji hapšenja, provedenoj od 15. do 23. septembra.

Operacija ”Arhimed” imala je za cilj da prekine aktivnosti najzloglasnijih kriminalnih grupa i ključnih osoba traženih na žarištima kriminalnog djelovanja širom Evrope, navodi se u saopštenju Europola.

”Operacija ‘Arhimed’ je prekretnica u pokušajima policijskih i pravosudnih organa da zajednički djeluju protiv organizovanih kriminalnih grupa u Evropi. Ova akcija je bez premca, a njen ishod, više od 1.000 uhapšenih širom Evrope, je podsjetnik i najozbiljnijim kriminalnim grupama da su međunarodna tijela za provođenje zakona odlučna u borbi protiv njihovih ilegalnih aktivnosti”, rekao je Rob Wainwright, direktor Europola.

U akciji je uhapšeno 1.027 ljudi, dok je 30 djece iz Rumunije spašeno od trgovaca ljudima.

Policija je zaplijenila 1,3 tone kanabisa, 599 kilograma kokaina te 200 kilograma heroina.

Zaplijenjeno je i više od milion eura u gotovini te 13 luksuznih automobila.

Provjeren je status 10.000 osumnjičenih ilegalnih imigranta te je uhapšeno 170 ljudi osumnjičenih za organizovanje ilegalne migracije.

U akciji su učestvovali oficiri za vezu iz svih država uključenih u Operaciju ‘Arhimed’, na čelu sa agentima Europola u operativnom centru u Hagu.

U saopštenju se navodi kako se očekuje da će informacije prikupljene u ovoj akciji dovesti do novih istraga i hapšenja.

( Al Jazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*