Zaštitite se od krpelja

Budite oprezni prilikom boravka u prirodi jer krpelji mogu izazvati brojne zdravstvene probleme. Aktivni su od aprila do kasne jeseni. Krpelji mogu izazvati ozbiljna oboljenja poput krpeljnog meningoencefalitisa, lajmske bolesti ili erlihioze. Prenosioci su virusa meningoencefalitisa koji uzrokuje opasnu virusnu upali mozga i moždane kore. Ova upala najčešće se javlja sedmicu poslije uboda zaraženog krpelja. Zbog izlučivanja sline u kojoj se nalazi tvar s anestetskim djelovanjem, ubod krpelja potpuno je bezbolan.​

U travi

Krpelji se najčešće skrivaju u travi, niskom rastinju i listopadnim šumama. Lajmska bolest je bakterijska infekcija kojom mogu biti zaraženi gotovo svi organi i sistemi, a posebno koža, zglobovi, nervni sistem, mišići i strukture oka. Infekcija nastaje ubodom krpelja koji je zaražen bakterijom borelijom burgdorferi. Prvi simptomi lajmske bolesti se javljaju nakon jednog do dva dana. Ukoliko se bolest ne liječi, nakon osam nedjelja (druga faza bolesti) dolazi do zapaljenja srčanog mišića, zglobova i nerava.

Ukoliko dođe do uboda, javite se ljekaru u prva 24 sata. Najbolje bi bilo da vađenje krpelja prepustite ljekaru. Inače, krpelja možete izvaditi pincetom, pri čemu se uhvati rilica najbliže koži i lagano se izvuče. Gnječenje krpelja može dovesti do infekcije. Nakon odstranjivanja, potrebno je dezinfikovati mjesto uboda.

Prevencija

Prevencija: izbjegavajte ležanje na zemlji, kao i odlaganje odjeće na grane drveća ili žbunje. Nosite odjeću dugih rukava i nogavica, svijetlih boja, zato što se tako krpelj lakše uočava. Izbjegavajte odjeću od vune i flanela. Nakon povratka iz prirode, dobro pregledajte cijelo tijelo. Posebno provjerite dijelove gdje je koža najtanja: pazuh, ispod dojki, prepone, oko pupka, pregib koljena, glavu i iza uha. Savjetuje se korištenje repeletnih sredstava jer odbijaju krpelje i štite nekoliko sati. Krpelja koji je već u koži ne smijete kidati, paliti, gušiti i trovati sredstvima poput benzina i alkohola. Ne preporučuje se ni uzimanje lijekova na svoju ruku.

(Oslobođenje)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*