Učešće BiH na Eurosongu nemoguće čak i kada sponzori pokriju sve troškove učešća

Zbog sankcija koje je Evropska radiodifuzna unija (EBU) uvela BHRT-u BiH posljednje dvije godine nije učestvovala na zakmičenju za najbolju pjesmu Starog kontinenta. Svog predstavnika neće imati ni naredne godine, a tako će ostati sve dok BHRT ne riješi sudski spor s EBU-om i nagomilane finansijske probleme.

Prošle godine je njemački kompozitor Ralph Siegel izrazio veliki interes da finansira projekt predstavljanja BiH na Eurosongu u Lisabonu, kao i da komponuje i producira pjesmu, a njegov uvjet bio je da pjesmu izvede folk pjevačica Hanka Paldum. Preko svog dugogodišnjeg saradnika i prijatelja bh. muzičkog novinara i kritičara Davora Pejića Siegel je ovu ponudu ponovo uputio BHRT-u.

“Prošle godine nismo mogli prihvatiti tu ponudu, jer nismo učestvovali na Eurosongu. Ostavili smo tu mogućnost otvorenom i ove godine smo kontaktirali EBU u vezi s mogućnošću učešća BHRT-a na Eurosongu 2019. godine. Nažalost, BHRT je i dalje pod sankcijama EBU-a koji nam je odgovorio da BHRT ne može učestvovati na Eurosongu sve dok ne riješi sudski proces i ne vidi kako će početi otplaćivati dugovanja koja su veća od 6 miliona švicarskih franaka”, rekla nam je šefica delegacije bh. Eurosonga Lejla A. Babović.

Naglasila je kako je učešće BiH na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope nemoguće sve dok ne riješe ovaj problem te kako će još jedna godina proći bez bh. predstavnika na Eurosongu.

Zbog finansijskih problema naša država se ni 2013. i 2014. godine nije takmičila za najbolju pjesmu Evrope. Godine 2016. predstavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner pjesmom “Ljubav je”, a njihovo učešće bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima.

BiH je prvi put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari pjesmom “Lejla” koju je napisao Željko Joksimović.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*