State Department stavio Nusreta Imamovića na listu stranih terorista

Nusret Imamović iz Gornje Maoče, kasno sinoć je stavljen na listu stranih terorista koju je objavio američki State Department.

On se već neko vrijeme nalazi u Siriji, a nakon “dolaska na ovo ratište, Imamović aktivno podržava nasilni ekstremizam i vjeruje se da se bori s grupom al-Nusrah Frontom”, piše State Department.

Imamović, označen kao vehabijski vođa iz Gornje Maoče, zajedno s još nekoliko radikalnih organizacija i pojedinaca stavljen je na posebnu listu zbog terorističkih aktivnosti, a bit će im zamrznuta imovina i oni će biti predmetom borbe protiv terorizma.

Označene su i dvije terorističke organizacije: čečenska grupa Jaish al-Muhajireen Wal-Ansar (JAMWA) i marokanska grupa Harakat Sham al-Islam (HSI).

Amru al-Absi, Salim Benghalem, Mohammed Abdel-Halim Hemaida Saleh, Lavdrim Muhaxheri, Murad Margoshvili, Nusret Imamović, Muhannad al-Najdi, Abdessamad Fateh, Abd al-Baset Azzouz, Maalim Salma.

U februaru 2010. godine združene policijsko-sigurnosne snage, upale su u Gornju Maoču, u okviru akcije „Svjetlost“. Spektakularna akcija završila je hapšenjem nekoliko lica, među kojima je bio i Nusret Imamović.

Imamović i drugi uhapšeni sumnjičili su se za ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a određen im je jednomjesečni pritvor.

Radiosarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*