Sud BiH naredne sedmice raspravlja o Mamiću

Sudsko ročište po zahtjevu pravosudnih organa Hrvatske da se ovoj državi izruči Zdravko Mamić, savjetnik Nogometnog kluba Dinamo, koji je nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zakazano je za 17. juli u Sudu BiH, saznaje “Dnevni avaz”.
Sud BiH, podsjećamo, već je jednom donio odluku da Mamić, koji je nakon izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, neće biti izručen Hrvatskoj, ali je ta odluka, nakon žalbe Tužilaštva BiH, ukinuta i dodijeljena Vanpretresnom vijeću ove pravosudne institucije, koje će o svemu izvijestiti Josipa Grubešu, ministra pravde BiH. Ministarstvo pravde Hrvatske poslalo je u međuvremenu zvaničnu dokumentaciju tražeći da se Mamić izruči BiH, o čemu su upoznati i Tužilaštvo i Sud BiH.

No, nedavno je Tužilaštvo BiH, što smo već objavili, poslalo prijedlog Sudu, u kojem navodi da nisu ispunjeni uvjeti za Mamićevo izručenje, što znači da će u utorak Tatjana Kosović, sudija za prethodno saslušanje, ponovo saslušati Mamića i odbranu i o tome upoznati članove Vanpretresnog vijeća.

Nezvanično saznajemo da izručenje Mamića Hrvatskoj uopće nije moguće, a da će odluka Suda i ići u tom pravcu. Tačnije, neće se desiti ništa novo, a što nije navedeno u prevostepnoj odluci i novo ročište samo je puka procedura.

(Vijesti.ba / Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*