Odana počast Bošnjacima stradalim u masakru u Kravici

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida danas, u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.
U okviru obilaska posjetili su stratište na fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi, Orahovac, Petkovci, Brana, Kozluk, Branjevo, Pilica. Pored ovih stratišta preživjele žrtve genocida su posjetile i stratište u Kravici, tačnije krug Zemljoradničke zadruge te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe prisjetile se i odale počast Bošnjacima ubijenim na ovom mjestu.

“Bošnjaci su zatvarani u ove hangare ovdje i ubijani na monstruozan način. Na njih su pucali iz svih oružja, bacali bombe na njih. Samo dvojica su preživjela. Ovo je jedno od najtežih mjesta poslije Pilice jer su ovdje žrtve ubijane u objektu, dok su na drugim mjestima ubijane na otvorenom prostoru”, kaže Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i dodaje da je u Kravici strijeljano više od 1.300 osoba.

“Obzirom na broj žrtava ovdje, bagerom su razvalili zid da bi proširili ulaz, i onda su ih bagerom tovarili na kamione i odvozili u masovne grobnice. Jedan čovjek koji je preživio strijeljanje, njega su odveli u Orahovac. Preživio je strijeljanje u Orahovcu. Svjedočio je u Hagu. Druga dvojica, koja su se pretvarali da su mrtvi, pobjegli su, jedan kroz prozor u šumu, a drugi se pravio mrtav i po noći pobjegao u šumu”, kaže Hasanović.

Kadi Hotić je u Kravici ubijen brat Mustafa.

“Moj brat se pokušao spasiti. Uhvaćen je i ovdje ubijen moj brat Mustafa Đilović. Ovdje mu je odstranjena glava, a karlične kosti su mu smrskane. Na njegovim kostima nije bilo tragova od metaka, tako da je zgnječen i glava mu odrubljena najvjerovatnije i nju nikada nismo ni našli. Među više od 1.300 osoba, i moj brat je završio u ovoj hali”, kaže Kada Hotić koja nije zadovoljna procesuiranjem zločinaca.

“Prisustvujem suđenju u Beogradu za zločin u Kravici za koji je optuženo osam osoba. Međutim, sud svaki put nađe neki razlog da prekine suđenje. I tako, evo, sedam puta. Sud u Begoradu ne želi da im sudi. Srbija se nije odrekla ratne politike, ni sud u koji smo se pouzdali da će procesuirati zločine. Mi nismo osvetnički raspoloženi, samo želimo pravdu i tražit ćemo je dok smo žive. Neko mora odgovarati za zločine”, rekla je Hotić.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 17. jula 2018. godine će preživjele žrtve genocida posjetiti stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje je strijeljano šest srebreničkih Bošnjaka.
(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*