djecaci-tajland-1-696x456

Tajlandski dječaci izlaze iz bolnice

Dvanaestorica tajlandskih dječaka nedavno spašenih iz poplavljene špilje bit će iz bolnice otpuštena iduće sedmice, izjavio je u subotu tajlandski ministar zdravstva.
Posljednja grupa koju je činilo 12 članova nogometnog tima Veprići i njihov trener iz špilje je sigurno izvučena u utorak navečer, čime je okončano dramatično spašavanje nakon više od dvije sedmice neizvjesnosti.

– Dječaci i njihov 25-godišnji trener dobro se oporavljaju fizički i mentalno i iz bolnice će biti otpušteni u četvrtak, 19. jula – rekao je ministar zdravstva novinarima.

Na videosnimku objavljenom na konferenciji za novinare dječaci su izgledali dobro, sjedili su na krevetu i zahvaljivali spasiocima, prenosi Index.hr.

“Sada mi je dobro”, rekao je 14-godišnji Note. “Hvala što ste me spasili”, dodao je.

Dječaci u dobi od 11 do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks špilja na sjeveru Tajlanda sat nakon treninga 23. juna.

No, monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zarobljeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. jula.

Svi su spašeni u trosedmičnoj akciji u organizaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

Fokus.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*