U ponedjeljak sastanak Trumpa i Putina

Sastanak američkog i ruskog predsjednika Donalda Trampa i Vladimira Putina biće održan po planu, uprkos optužnicama protiv 12 Rusa zbog umiješanosti u američke predsjedničke izbore, objavila je Bijela kuća.

Samit lidera Sjedinjenih Država i Rusije biće održan kako je ranije planirano – u ponedjeljak, u finskoj prijestonici Helsinkiju,potvrđeno je iz Bijele kuće.

Američki političari su pozvali na odgođanje sastanka Donalda Trumpa i Vladimira Putina,nakon što su Sjedinjene Države jučer podigle optužnice protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog umiješnosti u predsjedničke izbore 2016. godine,hakiranjem kompjuterske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i Demokratske stranke.

Kremlj smatra američkog predsjednika partnerom s kojim mogu pregovarati, objavljeno je iz Moskve uz ocjenu da su bilateralni odnosi u veoma lošem stanju i da ih je potrebno popraviti.

„Vjerujem da su visoka očekivanja na obje strane, a razlog za to je očigledan: nedostatak saradnje između SAD i Rusije je previše opasan u smislu pristupa rješavanju globalnih problema“, kaže Konstantin Kosačev šef Međunarodnog komiteta Vijeća Federacije Rusije.

Ipak, nijedna strana ne očekuje da će jednodnevni samit, dovesti do velikog političkog napretka,imajući u vidu da su američko-ruski odnosi na najnižem nivou od Hladnog rata i neprestano ih opterećuju razlike o sukobima u Siriji i Ukrajini, kao i optužbe o ruskoj umiješanosti u američke izbore 2016., što Rusija negira.

„Potrebno je mnogo posvećenosti sa obje strane, što je nemoguće u trenutnoj političkoj dinamici i unutar SAD koju je izazvalo rusko miješanje u američke izbore, a na domaćoj sceni, s obzirom na mentalitet tvrđave pod opsadom koji veoma pomaže jačanju legitimiteta ovog režima“, ističe Aleksandar Gabuev, analitičar Carnegie centra u Moskvi.

Objava vijesti da su Rusi optuženi za hakiranje zvaničnika Demokratske stranke tokom kampanje za predsjedničke izbore 2016. izazvala je verbalni rat između Vašingtona i Moskve.Optužnice su dio urote da bi bila pokvarena atmosfera uoči samita dvojice predsjednika, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.Moskva smatra da nema nikakvih dokaza koji ruske zvaničnike povezuju sa hakiranjem ili s vojnim špijuniranjem.

„Postaje sve više nemoguće, ako se dokaže na sudu ili utvrdi vlada, da su ti ljudi odgovorni za to hakiranje, reći da Kremlj nije imao udjela u tome“, tvrdi Eric Tucker, novinar AP-a.

Za to vrijeme, američkog predsjednika tokom prve posjete Velikoj Britaniji prate veliki protesti ali i kršenje protokola. Nakon što je kritikovao plan britanske premijerke za Bregzit, što se smatra kršenjem diplomatskog protokola,tokom susreta sa kraljicom Elizabetom drugom je pokazao da ne poznaje protokol, kada je u jednom trenutku hodao ispred kraljice.Američki predsjednik i prva dama se nisu naklonili kraljici već su se s njom samo rukovali.Iako naklon nije obavezan,smatra se dobrim manirom,dubokim poštovanjem i praksa je koju skoro svi poštuju.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*