Marti Bisel: Morate uknjižiti vojnu imovinu na državu

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela je dužnost u našoj državi 9. jula. U intervjuu za “Dnevni avaz”, kaže da planira da tijesno sarađuje s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH u nastavku procesa reforme odbrane.

– Uradit ću sve što mogu da podržim pripadnike Oružanih snaga kako bi oni i dalje bili spremni izvršavati svoje misije, uključujući doprinos kolektivnoj sigurnosti u inozemstvu i podršku civilnim organima vlasti u slučaju prirodnih i drugih katastrofa u zemlji. U širem kontekstu, sarađivat ću s institucijama BiH kako bih podržala njihova nastojanja u ispunjavanju sveobuhvatnih, dogovorenih, dugoročnih obaveza iz programa Partnerstvo za mir.

Dodaje da je BiH partner NATO-a od 2006. godine i da je, u okviru tog partnerstva, napravila kredibilne reforme.

– Posebno su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH naporno radili na složenim zadacima gradnje jedne vojne sile i razvoja sposobnosti kako bi mogli izvoditi operacije sa snagama NATO-a. Doprinos OSBiH operaciji u Afganistanu pod vodstvom NATO-a pokazuje da BiH može igrati značajnu ulogu na međunarodnom planu zajedno s NATO članicama i partnerima. Sve u svemu, u širokom spektru obaveza u vezi sa programom Partnerstvo za mir napredak je stabilan. Vjerovatno će se obim tih obaveza proširiti kad se aktivira Akcioni plan za članstvo.

Na pitanje kada bi mogao biti aktiviran MAP za BiH, odgovara da je to pitanje za saveznike u sjedištu NATO-a u Briselu.

– Bilo bi neprimjereno da ja komentiram njihov proces odlučivanja ili faktore koje bi oni mogli uzeti u obzir. Mislim da je jasno da saveznici aktivno razmatraju napredak postignut u vezi s uvjetom postavljenim na sastanku NATO ministara vanjskih poslova u Talinu u aprilu 2010. godine, a to je da sva perspektivna nepokretna vojna imovina bude uknjižena na državu BiH sa pravom korištenja Ministarstva odbrane BiH. Što se mene tiče, NATO štab Sarajevo nastavit će pružati podršku procesu uknjižbe vojne imovine i pružati pomoć saveznicima kako bi dobili najtačnije podatke o tom procesu.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*