Nova runda dijaloga Beograda i Priština za nekoliko sedmica

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine bit će održana u Briselu za nekoliko sedmica kako bi se nastavili razgovori o okvirima za pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, dogovoreno je na današnjem sastanku u Briselu.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci razmotrili su u Briselu napredak u tim razgovorima. Kako je saopćila Evropska komisija nakon sastanka, dogovoreno je da se nova runda političkog dijaloga na najvišem nivou održi za nekoliko sedmica kako bi nastavili rad na tome.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni. Kako je istakao, danas su dogovorene dvije stvari.

-Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo tražiti zajednički imenitelj kompromisnog rješenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Albanci i Thaci bi „željeli da dobiju sve, dok se Beograd trudi da pronađe kompromisno rješenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena“.

-Ja se naravno borim za Srbiju i srbijansku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni – dodao je Vučić.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*