Tajlandski dječaci: U pećini smo pili samo vodu

Dvanaest tajlandskih dječaka i njihov fudbalski trener, koji su prošle nedjelje spašeni iz poplavljene pećine, ispričali su danas kako su proveli dvije nedjelje u mraku pećine, bez hrane pijući samo vodu.

Oni su danas izašli iz bolnice i održali prvu konferenciju za medije gdje su odgovarali na pitanja novinara. Prije izlaska pred medije odigrali su fudbal na improvizovanom terenu u prostoriji gdje je održana konferencija.

Dječaci su rekli da su kada su ugledali ronioce osjetili “trenutak čuda”.

“Pili smo samo vodu”, rekao je jedan od dječaka po imenu Te. Voda sa zidova pećine je bila čista, dodao je.

“Nisam imao snage. Pokušao sam da ne razmišljam o hrani da ne bih bio još više gladan”, dodao je mlađi dječak Titan.

Oni su ispričali da su mislili na svoje roditelje, a jedan je dodao da se plašio da se neće vratiti kući i zagrliti majku.

Jedan od dječaka objasnio je da su ušli u pećinu jer su htjeli da je istraže. Kada su vidjeli da voda nadolazi shvatili su da su zarobljeni.

“Morali smo da se pokvasimo i plivamo. Svi znamo da plivamo i nije istina da ne znamo”, rekao je dječak Ake i dodao da poslije fudbala odlaze na plivanje.

Trener je objasnio da su u pećini tragali za izlazom i da su dječaci pokušavali da kopaju kako bi pronašli sigurno mjesto.

Doktor je rekao da su svi dječaci bili jednakog zdravlja i da se o tome ko će prvi biti evakuisan odlučivalo na licu mjesta.

Svi dječaci su se izvinili svojim roditeljima koje nisu obavijestili da će ući u pećinu poslije fudbalskog treninga.

“Znam da će me mama kazniti”, rekao je jedan od njih upitan šta će se desiti kad ode kući.

Svi su izrazili žaljenje zbog ronioca koji je nastradao dok je ih spašavao, prenosi Tanjug.

Prema riječima trenera, dječaci su osjećali da su oni odgovorni za njegovu smrt i patnju njegove porodice.

Ljekari su ranije danas saopštili da su dječaci i njihov 25-godišnji trener generalno dobrog zdravlja, osim što imaju manje infekcije, prenio je AP.

Ljekar koji je procjenjivao njihovo zdravlje je izjavio da su pokazali snažan duh s obzirom da se bili unutar pećine kao i da su dobili po tri kilograma i da su im rezultati analize krvi dobri, prenio je Reuters.

Tajlandska vlada odobrila je 45 minuta za konferenciju za novinare a dječacima su postavljena pažljivo odabrana pitanja koja su novinari unaprijed dostavili.

Zvaničnici su zamolili medije i javnost da poštuju privatnost dječaka nakon što su spašeni, jer bi, kako su naveli, iznenadna medijska pažnja mogla da se odrazi na njihovo mentalno zdravlje.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*