Dom naroda PFBiH: Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta danas bi, na vanrednom zasjedanju u Sarajevu, trebalo da se izjasne o jednoj tački dnevnog reda – Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.
Izjašnjavanje bi trebalo biti obavljeno po hitnoj proceduri koju su sugerisali predlagači zakona: poslanički klubovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Oni smatraju da Zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituisanju Doma naroda Parlamenta BiH.

Izglasavanje zakona u Domu naroda omogućilo bi mu da stupi na snagu, nakon što je nedavno jednoglasno usvojen u Predstavničkom domu. Tom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica BiH – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS), jer tvrde da je zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.
Budući da je HDZ BiH protiv tog rješenja, Klub Hrvata bi u Domu naroda mogao potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o čemu bi onda trebalo da odlučuje Ustavni sud FBiH.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji, kako navode predlagači, rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon Opštih izbora u oktobru, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*