CIKBiH: Danas o procesu ovjere kandidata i kandidatskih listi

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas će razmatrati Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Opštim izborima 2018. godine i početi proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uslove.
Političke subjekte čije kandidatske liste budu imale nedostataka CIK će obavjestiti da u roku od pet dana otklone te nedostatke.

Iz CIK-a podsjećaju da su kandidati dužni postupiti u skladu sa članom 1.8 stav (1) Izbornog zakona BiH koji propisuje da se sudije redovnih i ustavnih sudova, tužioci i njihovi zamjenici, pravobranioci i njihovi zamjenici, ombudsmani i njihovi zamjenici, članovi sudova/domova/vijeća za ljudska prava, notari, policijski službenici, državni službenici, generalni revizori i zamjenici generalnog revizora u institucijama u BiH i guverner i viceguverneri Centralne banke BiH, pripadnici OS BiH, pripadnici OSA-e BiH, kao i diplomatski i konzularni predstavnici BiH u inostranstvu, koji imaju diplomatski status u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima (iz 1961.godine), mogu kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na taj položaj ili postupe u skladu sa zakonima koji regulišu njihov status.

Ako CIKBiH utvrdi da lice iz navedene zakonske odredbe nije podnijelo ostavku na položaj ili nije postupilo u skladu sa zakonom kojim se reguliše njegov status u periodu od ovjere kandidature do štampanja glasačkih listića, izvršiće se uklanjanje imena tog lica s ovjerenih kandidatskih listi, a ako se isto utvrdi nakon štampanja glasačkih listića, takvom licu neće biti dodijeljen mandat ako ga osvoji.

U skladu s Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini, koji će biti održani 7. oktobra, CIKBiH će do 23. avgusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja, saopšteno je iz Ureda za informisanje CIKBiH.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*