Nema sjednice Doma naroda: Klub Srba uputio zahtjev za smjenu Puzigaće

Vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je bilo planirano glasanje o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicima danas nije ni održana.

Delegati iz stranaka koje su predložile zakon nisu bili prisutni na sjednici koja je počela tek u 16:50, odnosno sa skoro četiri sata zakašnjenja, tako da nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Na sjednici je bilo prisutno 15 delegata, pa je predsjedavajuća Lidija Bradara donijela odluku da se sjednica ne može održati.

U međuvremenu je potvrđeno da će biti zatražena smjena dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drage Puzigaća (SNSD) na redovnoj sjednici koja treba biti održana narednog četvrtka.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara je kazala da će se očitovati o daljnjim koracima, ali da će HDZ nastojati zaštiti dopredsjedavajućeg Puzigaću.

“Ovo nije politički korektno. Mi ćemo pokušati zaštiti Puzigaću”, izjavila je Bradara za govornicom Parlamenta.

S druge strane je donesena odluka da Klub Srba, kojeg većinski čini SDP, uputi zahtjev za smjenu dopredsjedavajućeg Puzigaće i imenovanje novog dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, najvjerovatnije iz reda SDP-a.

Tek nakon te smjene moguće je očekivati izglasavanje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama.

Dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA) izjavio je da Puzigaća nije imao podršku Kluba Srba prilikom pozivanja na pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, te će zbog toga tražiti njegovu smjenu.

“Ukoliko Klub Srba ne zatraži smjenu Puzigaće, onda ću ja zatražiti njegovu smjenu. To će biti okončano naredni četvrtak”, rekao je Tufekčić.

Podsjetimo, zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća (SNSD) pristao je da zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH) proglasi Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH destruktivnim po vitalni interes konstitutivnih naroda.

Prema vežećim propisima, ako dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes, onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH.

U ovom slučaju, bez ruku parlamentaraca iz HDZ-a u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH ne postoji dvotrećinska većina.

Ovaj potez Drage Puzigaće navodno je dogovoren na nedavno održanom sastanku predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u Lukavici.

Lidija Bradara je negirala da je dogovor donesen na sastanku predsjednika HDZ-a i SNSD-a, napomenuvši da je odluka njena.

Puzigaća je 23. juna 2016. godine glasovima delegata iz reda SDA, SBB-a i HDZ-a izabran za člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH. Ovom imenovanju žestoko se protivio SDP koji je tvrdio da na ovu poziciju treba izabrati Slavišu Šućura.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je već usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, predložili su parlamentarci iz reda SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*