Pušteno u rad postrojenje za tretman otpadnih voda

U Živinicama je danas pušteno u rad postrojenje za tretman otpadnih voda, jedan od najvećih projekata u BiH. Uz ovo postrojenje, Komunalno preduzeće “Živinice” dobilo je i modernu laboratoriju za analizu vode.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je, nakon svečanosti puštanja postrojenja u pogon, istakao da je ovo veliki dan ne samo za Živinice, nego i za Tuzlanski kanton i Federaciju BiH, ne samo zbog vrijednosti ove investicije, već i zbog ekoloških efekata koji će biti ostvareni.

Čestitavši načelniku Općine Živinice Hasanu Muratoviću na uloženom trudu i uspješno realiziranoj investiciji, Nikšić je zahvalio donatorima koji su osigurali sredstva za ovaj izuzetno vrijedan projekt.

Federalni premijer je podsjetio da je u toku realizacija sličnog projekta u općinama Konjic i Bihać, naglasivši da se, nakon što budu vidljive dobrobiti ovakvih projekata, može samo poželjeti da budu realizirani u što većem broju gradova i općina na području cijele Federacije BiH.

Načelnik Hasan Muratović kazao je da je postrojenje koje je danas pušteno u rad najveće i najmodernije za prečišćavanje otpadnih voda u BiH, čime su ispoštovani i međunarodni sporazumi koje je BiH potpisala o zaštiti slivova Save, Dunava i crnomorskog sliva.

Za ovaj složeni i uspješno završeni projekat, realiziran u tri faze, osigurana su sredstva od 16 miliona konvertibilnih maraka i urađen je bez kreditnih zaduženja.

U prvoj fazi izgrađena su 22 kilometra novih kanalizacionih kolektora i revitalizacija starih, tako da je omogućeno dovođenje na jedno mjesto više od 2.000 ispusta u rijeku Spreču. Tada je Evropska komisija osigurala tri miliona eura.

U drugoj fazi izgrađeno je postrojenje za mehanički tretman otpadnih voda što je koštalo pet miliona KM i najveći donator bila je Svjetska banka. Treća faza uključivala je biološki tretman i najveći donator za tu fazu bila je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), koja je osigurala 1,7 miliona eura i Federalni fond za zaštitu okoliša sa jedan milion KM.

“Ovaj projekat će omogućiti da jezero Modrac postane istinski resurs pitke vode za Tuzlanski kanton, a prije svega za općine Tuzla, Živinice i Lukavac, jer od danas više nema bakteriološkog zagađenja jezera” – kazao je Muratović, ističući da je živinička kanalizacija bila velika bakteriološka bomba za jezero.

Direktorica Side Marie Bergstrom kazala je da je ovo projekt koji je podržala Vlada Kraljevine Švedske, a najvažnije od svega je da je projektom osigurano prečišćavanje vode za stanovništvo ovog područja.

“Vlada Kraljevine Švedske pridaje veliki značaj realizaciji projekata koji se tiču životne sredine i čiste vode – pojasnila je Bergstrom, naglašavajući da nije isključeno finansiranje sličnih projekata u BiH”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*