Fascinantni prizori sa “krova Evrope” gdje se i ove godine zavijorila zastava BiH

Po izuzetno lijepom vremenu, bosanskohercegovački planinari i alpinisti su uspjeli pristupiti i “postaviti” državnu zastavu na “krovu Evrope” – Elbrusu.
U jednoj od najvećih ekspedicija srbijanske agencije EST na ovaj vrh, u kojoj je bilo preko 20 visokogoraca iz Bosne i Hercegovine, uspjeli su u svom cilju i putovanju, a to je da pristupe najvišoj planini Kavkaz i vrhu Elbrus 5.642 metra nadmorske visine u Evropi.

Ovom ekspedicijom 13-godišnji Danin Jusko je postao najmlađi planinar iz BiH, a i regije koji je pristupio na ovaj vrhu, a Jelena Simović najmlađa zena iz BiH koja je to uspjela.

Alpinisti i planinari su istakli da je vrh Elbrus logičan slijed nakon uspješnog uspona na Mont Blanc prošle godine.

“Ekspedicija na Elbrus je potpuno nešto novo za mene, to je prava ekspedicija, puno zahtjevnija u pripremama i kondiciono od vrha Alpa, ali je i prilično lakše popeti se na istu”, rekao nam je Danin.

Jelena, koju su nazvali fočanska Vučica, je konačno ostvarila svoj san i popela se na Elbrus. Kako je rekla ovo joj je najljepše iskustvo jer je u ekspediciji bilo preko 30 ljudi iz Hrvatske, BiH, Srbije i Makedonije. Istakla je kako je kompletno putovanje bilo jednako lijepo kao i sam cilj i pristup vrhu. Posebno je oduševljena sa Daninom, njegovom energijom, hrabrosti i odlučnosti.

“Biti dio ovakve ekspedicije koju su sačinjavali planinari iz četiri države je neprocjenjivo. Druženje u ovih 11 dana, boravak u baznom kampu na 4.100 metara n/v daleko od civilizacije je posebno iskustvo”, rekao je Senad Bečković.

Iako je sve bilo idealno imao je jako težak uspon, ali je na kraju ipak uspio pristupiti vrhu.

Na Elbrus su pristupili poznati bh. visokogorci: Hasna Smiječanin iz Sarajeva, Ešref Kenan Rašidagić iz Sarajeva, Kenan Bećirović iz Visokog (drugi uspon na Elbrus), Rade Šimić iz Tuzle, Dženana Ivković iz Jablanica, Dijana Arsenić iz Banje Luke , Ismar Babić iz Sarajeva, Ile Mihaljević iz Kupresa, Milenko Đurić iz Banje Luke, Zenaid Ivković iz Jablanice, Daliborka Strika iz Sarajeva, ta najpoznatiji alpinisti Aida Muminović iz Bugojna, Mima Vasić iz Brčkog, Armin Škandrić iz Sarajeva, Mahir Mešić iz Jablanice, Almir Imamović iz Bilalovca, te najbolji bh. ironman Emir Baralić.

Posebno ističu pomoć sponzora te im se zahvaljuju jer bez njih ovakva ekspedicija bi bila mnogo teže izvodljiva. Podršku su pružili Laktalis d.o.o. i njihov brend Dukat fit, Alukoenighstahl d.o.o., Trek Bike Centar, Del-co d.o.o. i JP Olimpijski bazen Otoka.

Vođa ovogodišnje ekspedicije je bio Petar Pećanac, koji je prvi čovjek iz BiH koji se popeo na Mont Everest, sa pomoćnicima Igorom Milošem iz BiH i Radomirom Mikićem iz Srbija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*