Sat Briselu i Londonu otkucava, bez dogovora o Brexitu

EU, s druge strane, njen prijedlog za daljnje trgovinske veze i izbjegavanje tvrde granice na Irskom otoku smatra nepraktičnim i teško provodivim, piše Radio Slobodna Evropa.

Svjetski mediji se pitaju hoće li biti odlaganja datuma izlaska dok se ne pronađe rješenje i da li čak postoji mogućnost održavanja novog britanskog referenduma, a neki od njih čak potvrđuju ocjenu američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) da je Velika Britanija u previranju.

Uzroci britanske krize

Dogovor između Velike Britanije i Evropske unije o Brexitu nije postignut – i to posebno o ključnim stajalištima granice u Irskoj, što je i dalje daleko od rešenja, piše američka televizijska mreža CNN.

Vlada Velike Britanije je spremna da izda savjete javnosti o tome kako se pripremiti za Brexit “bez dogovora“, i da naloži zdravstvenim službenicima da prave zalihe lijekova te planira hitne mjere kako bi osigurala nesmetan odvijanje masovnog transporta. Ukratko, smatra CNN, Trump je bio upravu kada je rekao da je Britanija u previranju.

“Mej je dvije godine provela odgađajući konačni obračun sa sopstvenom partijom – koja je podijeljena između onih koji su odlučno pro-Brexit i žele da prekinu sve veze s EU i onih koji žele zadržati neke aspekte članstva,“ podsjeća televizijska mreža.

Svi ostali problemi – uključujući najkontroverznije i nerješivo irsko pitanje granice – trebalo bi da se riješe do oktobra.

Britanska i irska vlada i pregovarači u Briselu žele da izbjegnu čvrstu granicu između Sjeverne Irske, koja bi kao dio Ujedinjenog Kraljevstva bila van EU nakon Brexita, i Republike Irske koja ostaje članica.

Ostaje neslaganje o tome kako ovaj scenario izbjeći, a Brisel predlaže zaštitni mehanizam ukoliko do decembra 2020. godine ne dođe do odgovarajućeg aranžmana.

Anketa otkriva otpor premijerkinom Brexit sporazumu

Da se Theresa May suočava s neviđenom političkom krizom, pokazuju i rezultati nove ankete koja otkriva da su birači neumoljivo protiv njenog Brexit plana i spremni su da se okrenu Stranci Velike Britanije za nezavisnost (UKIP) ili drugoj krajnje desno orijentiranoj partiji, piše The Sunday Times.

U anketi koja će izazvati nelagodnost u Downing Streetu, istraživanje YouGova otkrilo je da javnost vjeruje da je Boris Džonson (Boris Johnson), bivši sekretar za vanjsku politiku, bolje pozicioniran za pregovore sa Briselom i da vodi konzervativce na narednim izborima.

“Jedan od tri birača je spreman da podrži novu anti-Brexit centrističku stranku. Tori donatori i saveznici Nigel Faragea, bivšeg lidera UKIP-a, sada planiraju da prikupe 10 miliona funti za osnivanje nove tvrdokorne Brexit partije – potez koji bi mogao onemogućiti Torijevcima da pobjede na narednim izborima,“ piše list.

Anketa pokazuje i da bi oko 38 posto glasalo za novu stranku na desnici koja je posvećena Brexitu, dok je 24 posto spremno podržati eksplicitno ekstremno desničarsku anti-migrantsku, anti-islamsku stranku.

Kako izaći iz zastoja?

The Guardian piše da se skupštinska godina nije završila bombastično, već uzdahom olakšanja Downing streeta, uz zapanjenost da britanska premijerka u ljetnu pauzu ulazi s mogućnošću da sebe i dalje može nazvati premijerkom.

“Groznica i neprimjereno ponašanje u parlamentu potiču iz onoga što je od samog početka bilo temelj zagonetke. To je pronalaženje oblika Brexita koja zadovoljava većinu konzervativne stranke, većinu poslanika u parlamentu, većinu u zemlji i prihvatljiv je za EU.“

Guardian smatra da bi jedan od načina da se prekine sa zastojem mogao biti novi premijer.

“Alternativno rješenje za zastoj je i sastavljanje GNU-a, poznate i kao Vlada nacionalnog jedinstva,” objašnjava Guadian, a kao treći način za izlaženje iz blokade navodi nove izbore.

“Ovo je rješenje koje želi rukovodstvo Laburista. Jedan od problema je u tome što ljudi mogu samo ponovo da izaberu nestabilan parlament, što bi nas vratilo na početak.“

List zaključuje i da vrijeme za pregovaranje o Brexitu ističe, odnosno da niko ne misli da se sve može dogovoriti do predviđenog roka u oktobru.

“Još jedna ideja koja se može sprovesti jeste tražiti odlaganje datuma izlaska dok se ne pronađe rješnje… Peti i najdramatičniji način za prekid blokade jeste da se odgovornost vrati javnosti održavanjem novog referenduma.“

Drugi referendum o Brexitu je ponovo u igri

O novom referendumu piše i Ekonomist (Economist), koji podsjeća da, prema zakonu, vlada Theresa May ne može potpisati Brexit sporazum bez odobrenja poslanika.

“Proteklih nekoliko sedmica sve liči na to da bi Parlament odbio bilo kakav dogovor. Opozicioni laburisti su postavili šest uslova za sporazum… U međuvremenu, konzervativna stranka je u buntovnom raspoloženju,“ tvrdi se u tekstu i podsjeća da je 16. jula Justine Greening, jedna od bivših ministara iz Vlade Theresa May, predložila glasanje o tri opcije: ostati u EU, prihvatiti dogovor koji May dogovori sa Briselom, ili ostati bez dogovora.

Economist pojašnjava da postoje velike prepreke za takvo glasanje, odnosno da bi parlament morao donositi zakonodavstvo o referendumu, što bi moglo biti problematično ako bi isti Parlament bio protiv Brexit sporazuma koji je njegov predmet interesovanja.

“Bilo bi malo vremena da se organizuje novi plebiscit. Bilo je potrebno sedam mjeseci da se pripremi sve za originalni referendum,“ piše Ekonomist, i dodaje: “Ako bi se sve ovo moglo učiniti na vrijeme, šta bi bilo pitanje na glasačkom listiću?”

Londosnki list na kraju objašnjava da dok razgovori u Briselu ulaze u završnu fazu, glasači za ostanak u EU mogu biti uzbuđeni zbog slabe perspektive poništavanja Brexita.

“Mej je protekle dvije godine glupo potrošila ponavljajući blef, usmjeren ka Briselu, da ‘nikakav dogovor bolji od lošeg dogovora’. Postoji strašan rizik da je britanska javnost drži za riječ.“

Nedostatak spremnosti Theresa May

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u mogućnosti da kaže koliko je carinskih službenika trenutno raspoređeno – a kamoli koliko će ih trebati kada Velika Britanija napusti Evropsku uniju, piše Independent.

Ovo je problem na dvije vremenske skale, ocjenjuje list, pojašnjavajući da kratkoročno, može se dogoditi da Britaniji budu hitno potrebne hiljade graničnika za osam mjeseci, krajem marta, ako napusti EU bez ugovora o povlačenju. Ako se Brexit razgovori potpuno prekinu, tako da nema tranzicionog perioda, to bi moglo dovesti do zagušenja i kašnjenja u lukama i aerodromima.

Ovo upravo ugrožava novi tvrdolinijaški pregovarački stav koji je usvojio Dominic Raab, novi sekretar Brexita, koji je pozvao svoje ministarske kolege da intenziviraju planiranje Brexita ‘bez dogovora”, kako bi povećao svoj utjecaj na glavnog pregovarača EU Michel Barnier.

Prema Independentu, odstupanje bez dogovora nikada neće biti dobra opcija za ovu zemlju, koliko god da smo dobro pripemljeni za to.

“Nevjerovatno je da su se dvije godine nakon referenduma, takva osnovna pitanja našeg budućeg trgovinskog odnosa s EU tek počela rješavati,” ocjenjuje londonski list.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*