Sajam šljive u Gradačcu od 29. avgusta do 1. septembra

U Gradačcu će se od 29. avgusta do 1. septembra održati 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive. U godini jubileja, kada se obilježava 50 godina od osnivanja ove privredne manifestacije, očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva.

– Imamo popunjeno oko 70 posto kapaciteta otvorenog i zatvorenog prostora, i ove godine se očekuje jedan od bogatijih sajmova. Pripreme su u poodmakloj fazi i svakodnevno smo u kontaktu sa potencijalnim izlagačima. Posebno nas raduje što ćemo sa Petrokemijom iz Kutine obilježiti vrijedan jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada Petrokemije, ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Osim Petrokemije, koja je oficijelni sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu, posjetiocima će se predstaviti Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske.

– Od kolektivnih izložbi imamo dogovorene prezentacije izlagača iz Sarajevskog i Posavakog kantona te općina Srebrenik i Šamac. Očakujemo da će ove godine svoje proizvode izlagati i sve mljekare sa područja Bosne i Hercegovine, kazao je Šabanović.

Na Sajmu će se održati niz savjetovanja i okruglih stolova na kojima će biti riječi o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Teme naučno-stručnog savjetovanja su: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća, Suha šljiva – od sušare do trpeze.

Novina je održavanje 1. sajma pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodina sa međunarodinim učešćem na kojem su prezentovani brojni naučni radovi.

I ove godine bit će vršena ocjena kvaliteta izloženih proizvoda, a najbolji će biti nagrađeni sajamskim medaljama. Na Poljoprivrednom gazdinstvu “Krušik“ u Skugriću Donjem vršit će se ocjena rakije, a za najbolje će biti uručene velike medalje. Rok za prijavu uzoraka rakija je 23. avgust 2018. godine.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*