Čović kod Grabar-Kitarović: Poslije izbora najvažnije očuvati stabilnost BiH

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH sastao se danas u Zagrebu s Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Predsjedništva BiH navode da je Čović na početku susreta informisao Grabar-Kitarović o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, kao i o evropskoj perspektivi zemlje.

Tom prilikom, kažu iz Predsjedništva, rekao je kako će Hrvati u BiH, uprkos tome što izborni zakon nije promijenjen, nastaviti insistirati na poštivanju ustavnog principa legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima u BiH. Također je istakao da će u poslijeizbornom periodu upravo najvažnije biti očuvati stabilnost, kako bi se što brže i bez velikih prepreka formirala vlast.

Također je upoznao predsjednicu Hrvatske s inicijativom Predsjedništva BiH za skorim organizovanjem okruglog stola o ciljevima održivog razvoja UN Agende 2030 s predsjednicima susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji su također potpisnici agende, što će poslužiti kao dodatni podsticaj regionalnom približavanju i saradnji. Agendu 2030 BiH je, kao međunarodnu obavezu, preuzela 2015. godine.

Na kraju susreta, Grabar-Kitarović kazala je kako će Hrvatska nastaviti pružati punu i nedvojbenu podršku unutrašnjem razvoju BiH, kao i napretku prema članstvu u Evropskoj uniji i punoj aktivaciji MAP-a, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*