Sutra mirni protesti u Sarajevu

Gradsko vijeće Bihaća organizirat će sutra s početkom u 11 sati ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu mirne proteste zbog migrantske krize u tom gradu.

Iz Ureda gradonačelnika Bihaća, predstavnici Grada, Gradskog vijeća i gradonačelnik odlučili su se na takav korak jer Bihać zbog problema povećanog broja ileglanih migranta, trpi najveću štetu, a nadležne institucije, unatoč njihovim apelima, molbama i zahtjevima još uvijek ništa nisu poduzele na terenu, navodi se u saopštenju iz Ureda gradonačelnika Bihaća.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Još 25. juna na tematskoj sjednici koju je Gradsko vijeće Bihać održalo povodom migrantske krize u Bihaću donesena je odluka o odlasku na protest u Sarajevo. Nakon toga je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio svoj dolazak u Bihać. U nadi da će tom prilikom predstaviti konkretne korake, mjere i planove za rješavanje tog problema, protesti su prolongirani. Kako do danas po tom pitanju na terenu nije učinjeno ništa konkretno, kolegij Gradskog vijeća odlučio je da se 26. jula organiziraju mirni protesti u Sarajevu ispred sjedišta Vijeća ministara.

“S obzirom da zbog problema povećanog broja ileglanih migranta Grad Bihać trpi najveću štetu, a nadležne institucije, unatoč našim apelima, molbama i zahtjevima još uvijek nisu ništa značajno poduzele na terenu, a s da Grad kao lokalna zajednica nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima Gradskog vijeća Bihać, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać i Gradonačelnik 26. jula 2018. godine sa početkom u 11 sati održat će mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

“Želim naglasiti da mi od toga ne želimo da pravimo nikakvu politiku, na proteste dolaze vijećnici pripadnici svih političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću Grada Bihaća, to je jednostavno naš posljenji vapaj kako bi pogled oni u Sarajevu čija je to nadležnost dosegao do nas u Bihaću, da konačno shvate koliki je to problem za nas i da učine nešto. Pozivamo sve građane koji žele, da nam se pridruže“, saopštio je predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa danas su još jednom pismenim putem od Vijeća ministara BiH zatražili prijem delegacije Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać u vrijeme zakazanih protesta, kako bi iznijeli svoje zahtjeve”, piše u saopštenju.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*