Nacionalni parkovi Una i Paklenica potpisali sporazum o saradnji

Direktori nacionalnih parkova Una i Pakelnica, Amarildo Mulić i Zlatko Marasović potpisali su danas u Bihaću sporazum o dugoročnoj saradnji, što će, kako je istaknuto doprinjeti unapređenju života u ova dva zaštićena područja.

Time je učinjen još jedan korak u otvaranju daljnje saradnje zaštićenih područja Bosne i Hercegovine (BiH) i Republike Hrvtske, koja obuhvata razmjenu znanja i iskustava iz područja zaštite prirode.

– Potpisivanje sporazuma o dugoročnoj saradnji otvara mogućnost korištenja fondova Evropske unije (EU) – kazao je Marasović.

Pored toga, po riječima Mulića, kroz zajedničko oglašavanje na sajmovima rezultirat će i kreiranjem zajedničke turističke ponude, što bi u konačnici trebalo povećati broj posjetilaca u oba nacionalna parka. Današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predstavnici resornog federalnog ministarstva, te predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) Ismet Pašalić.

Nacionalni park Paklenica, inače drugo je po redu hrvatsko zaštićeno područje s kojim Nacionalni prak Una ima potpisan sporazum o saradnji. Ranije je to urađeno sa Nacionalnim parkom Plitvička jezera, a u pripremi je potpisivanje ugovora s još jednim nacionalnim parkom iz Hrvatske.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*