Potpisan Kolektivni ugovor za sektor proizvodnje i prerade metala

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca za djelatnost proizvodnje i prerade metala potpisali su danas predsjednica Grupacije poslodavaca za djelatnost metalne industrije pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH Snježana Dropuljić i predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Ugovor se odnosi na 25.000 uposlenih u metalskoj industriji, a bit će na snazi nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

“Zadovoljstvo mi je što su pregovori protekli u korektnom ozračju bez podizanja tenzija unatoč tome što smo mi tražili jedno a sindikati drugo. Naime, došlo je do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,75 posto, što predstavlja povećanje najniže satnice za 15-18 posto”, kazala je Dropuljić.

Dodala je da su zadržani topli obrok i regres u iznosima koji su nepromijenjeni u odnosu na ranija rješenja.

“Također, pored utvrđene najniže satnice ostavljena je mogućnost poslodavcima i sindikatu da u slučaju ekonomske krize dogovore nižu od najniže satnice na određeni period, koji ne može biti duži od šest mjeseci”, naglasila je Dropuljić.

Osim prava na ostvarivanje toplog obroka i na regres za godišnji odmor Melez je istakao da su Kolektivnim ugovorom definisani naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, te otkazivanje kolektivnog ugovora.

“Iako je bilo teško u pojedinim trenutcima pregovaranja došli smo do onoga što smo željeli”, poručio je Melez.

(federalna.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*