Nezaposlenost i dalje najvažniji problem s kojim se suočava region

Nezaposlenost se i dalje smatra najvažnijim problemom s kojim se se suočava region, iako se udio onih koji ga prepoznaju kao ključnu zabrinutost snizio sa 67 posto u 2015. na 63 posto u 2017. godini, s obzirom na povećanje stope zaposlenosti u protekle tri godine.

Ovo je, između ostalog, rezultat istraživanja Balkanski barometar koji je nedavno predstavilo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) 2018, izvještava Indikator.ba.

Još jedan signal poboljšanja na tržištu rada u regionu jeste opadajući značaj koji se pripisuje kontaktima na visokim mjestima kao jednom od dva najvažnija faktora u dobijanju posla (na 29 sa 38 posto u 2016. godini). U isto vrijeme, kvalifikacije i obrazovanje (2016: 32 posto; 2017: 36 posto) i profesionalno iskustvo (2016: 21 posto; 2017: 26 posto) češće se pominju kao važni faktori za osiguranje zaposlenosti.

Ovo je podstičući razvoj koji će se vjerovatno održati ukoliko se rast zaposlenosti nastavi i u narednom periodu.

Iako poboljšanje ekonomske situacije i rastuća zaposlenost pozitivno utiču na sentiment, politička situacija i dalje percepciju naginje prema dolje. Nisko povjerenje u političke institucije i široko rasprostranjena apatija građana i dalje su očigledni, s ozbirom da većina ispitanika nije spremna da se angažuje u vladinom donošenju odluka, uglavnom zato što ne osjećaju da mogu napraviti promjenu.

Ovo je glavna prijetnja budućem demokratskom razvoju regiona. Percepcije preovlađujućeg kronizma i neformalne političke ili porodične mreže pretvaraju se u vjerovanje, kojeg se drži gotovo trećina ispitanika, da je poznavanje pravih ljudi najvažniji faktor za ostvarenje napretka u životu.

Izvještaj je istraživao 6.000 građana i 1.200 kompanija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i u Makedoniji. Između ostalog, pokazao je da je Indeks javnog sentimenta porastao za 7, sa 35 posto u 2015. godini na 42 posto u 2018. godini.

(radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*