Statua Šabana Bajramovića prvi eksponat budućeg muzeja džeza u Nišu

Gipsana statua Šabana Bajramovića, “kralja romske muzike” i svetski priznatog džez muzičara, na konjskoj zaprezi doneta je do Hamama u Tvrđavi, i svečano uneta u budući “Nišville džez muzej”, javlja Anadolu Agency (AA).

Performans Šabanovog ispraćanja na, kako je rekao direktor “Nišvillea” Ivan Blagojević, “večan i besmrtan rezervni počinak”, odvijao se uz pesmu “Đelem, đelem”, Bajramovićevu kompoziciju koja je na Svetskom kongresu Roma u Londonu 1971. godine proglašena himnom Roma.

“Šaban je puno voleo konje i naša ideja je, videli ste, bila da ga ispratimo u pratnji njegova tri ljubimca”, kaže Blagojević.

Prvi eksponat ovog muzeja delo je vajara Vlade Ašanina, replika spomenika Šabanu Bajramoviću čije je podizanje i postavljanje pored amfiteatra na nišavskom keju 2010. godine takođe inicirao “Nišville džez festival”.

Muzejska postavka, koja će za posetioce biti otvorena 3. avgusta u 21 sat, pripremana je samo 15 dana, a na prikupljanju ozbiljnijih ekponata, prema rečima Blagojevića, radiće se još dugo.

“Nama će trebati bar 15 godina, kao nacionalnom muzeju, da prikupimo sve ozbiljne eksponate velikog svetskog džez muzeja. Znamo da u Evropi džez muzeja nema, ali da ih u Americi ima, pa ćemo pokušati da se povežemo”, kaže Blagojević.

Na površini od 200 kvadratnih metara biće mesta za najznačajnije izvođače među kojima će mesto naći Solomon Burke i drugi svetski poznati muzičari.

U prostoriji sa Šabanovom statuom biće i džu-buks na kom će posetioci moći da puste njegovu originalnu kompoziciju, kao i instrumenti karakteristični za džez, na kojima će svako ko želi moći da oproba svoj talenat.

Ulaz u muzej će biti slobodan, ali će svako ko želi da podrži inicijativu da on zaživi moći da ostavi novac u takozvanoj “glasačkoj kutiji”. Tokom pratećeg i glavnog programa “Nišvilla”, u muzejskom prostoru održavaće se izložbe, a ispred muzeja koncerti i predstave.

Šaban Bajramović, rođen u Nišu 1936. godine, umro je pre 10 godina. Važio je za muzičara apsolutnog sluha, kome to što nije muzički školovan nije smetalo da snimi 20 albuma, 50 singlova i napiše oko 700 pesama. Magazin “Tajm” ga je proglasio za jednog od 10 najvećih bluz pevača na svetu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*