Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red u VS UN

Velika Britanija, predsjedavajuća VS UN u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tijela UN, potvrdio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. U programu rada koji je objavljen na sajtu Ujedinjenih nacija nema Kosova.

“Nisu ga uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultacije nastavljaju sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sjednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarati”, rekao je Dačić za TV Prva.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u utorak ovu namjeru Velike Britanije okarakterisala kao “neozbiljnu” i “politički neiskrenu”.

Kako je objasnila, Velika Britanija, koja izlazi iz Evropske unije, insistirala je da bude domaćin posljednjeg samita Berlinskog procesa, gdje se raspravljalo o situaciji na Zapadnom Balkanu i regionalnoj stabilnosti, a s druge strane, smatra da Kosovo nije pitanje za Vijeće sigurnosti. Kosovo je, naglasila je u utorak Brnabić, važno za stabilnost regiona i zato ne može neko tražiti da bude domaćin samita Berlinskog procesa, gdje se o tome raspravlja, a da se, istovremeno, tvrdi da je to pitanje nebitno.

Ministar spoljnih poslova Srbije je krajem maja skrenuo pažnju Velikoj Britaniji da Srbija neće gledati blagonaklono ako do toga dođe, a ovaj stav Beograda prenio britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Britanije u UN.

Podsjetimo, sjednice Vijeća sigurnosti UN o Kosovu, na kojima se razmatra izvještaj generalnog sekretara, održavaju se svaka tri mjeseca. Posljednja trakva sjednica održana je 14. maja.

Na prethodnoj sjednici predstavnici Švedske, Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Holandije naveli da je vrijeme da se promijeni format rasprave o kosovskoj krizi u sjedištu UN i dinamika sjednica o Kosovu, a bili su i za smanjenje budžeta misije UN na Kosovu (Unmik) tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost, prenosi Beta.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije riješeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromijenjenom mandatu.

Promijeni formata održavanja sjednica Vijeća sigurnosti UN oštro su se tada suprotstavile Rusija, Kina i Srbija.

Vijeće sigurnosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena Rezolucija 1244, redovno razmatrao izvještaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*