Mother Breastfeeding Newborn Baby

Svjetska sedmica dojenja – Majčino mlijeko je jedina idealna hrana

Svjetska sedmica dojenja obilježava se u periodu od 01. do 07.08. svake godine širom svijeta, sa ciljem da se ukaže na važnost saradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promociji dojenja i pružanju podrške mladim majkama.
Svrha sedmice dojenja jeste promovisati isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života, čime se postiže ogroman doprinos zdravlju djeteta, jer sastojci iz majčinog mlijeka doprinose zaštiti od smrtonosnih bolesti poput upale pluća, štite od dehidracije usljed dijareje ili drugih bolesti, općenito jačaju odbrambeni sistem, te ubrzavaju rast i razvoj djece.
Istraživanja su pokazala da je dojenje prva vakcina jer sadrži sve potrebne nutritivne elemente, vitamine E, A i K, minerale, znatno manju količinu masti, imunoglobuline i antitijela koja su značajna za zaštitu djece od raznih infektivnih agensa, bilo da su u pitanju virusi ili bakterije.
Dojenje smanjuje rizik od smrtnosti i obolijevanja dojenčadi i majke, jača imunitet i ima blagotvoran učinak na kognitivne sposobnosti i motorni razvoj.
Majčino mlijeko je jedina idealna hrana koja u potpunosti zadovoljava potrebe dojenčeta u prvih šest mjeseci života, tako da nije potrebno dopunjavanje ishrane dojenčeta, već samo isključivo dojenje ukoliko ne postoje prepreke za isto.
Dokazano je da djeca koja doje rjeđe obolijevaju od svih oboljenja, emocionalno su stabilnija, brže ozdrave ukoliko su bolesna, a dokazano je i da djeca koja doje imaju i veći koeficijent inteligencije.
Majčino mlijeko je nezamjenjivo, u svakom trenutku je spremno za hranjenje, sterilno, najjeftinije, a najidealnije.
Dojenje se preporučuje do dvije godine ukoliko su majke u mogućnosti da doje.
(Agencije)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*