Tužilaštvo TK: U toku istraga o nesreći u GIKIL-u

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona provodi istragu u vezi sa eksplozijom rezervoara i isticanjem onečišćene tekućine u GIKIL-u, i dijelom u rijeku Spreču, u kojoj su tri radnika povrijeđena dok su četiri  vatrogasca tražili medicinsku pomoć radi udisanja amonijaka,javlja dopisnica BHRT.

U Global ISPAT – Koksnoj Industriji – GIKIL, d.o.o. Lukavac, jučer se dogodila nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smjeni. Do nesreće je došlo tokom varenja na jednom od rezervoara prilikom čega je došlo do rasta pritiska, a koji je uzrokovao i njegovo urušavanje. Tom prilikom povrijeđena su tri radnika, od kojih jedan teže.

Kako navode iz Tužilaštva TK, istragu o ovoj tragedini provode dva kantonalna tužitelja te je Tužilaštvo uključeno u prikupljanje svih relevantnih informacija o događaju.

Na terenu su stručne službe: federalni vodni i okolišni inspektori, stručna lica iz Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, kantonalne sluzže inspekcije, a po nalogu tužitelja i vještak hemijske struke koji utvrđuje sastav onečišćene tekućine.

Na terenu su i policijski istražitelji.

“Tužilaštvo u svojoj nadležnosti nadzire istragu i ona uveliko zavisi od nalaza, mišljenja i analiza stručnih službi”, navodi se iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Naime, Tužilaštvo TK zajedno sa MUP TK i navedenim stručnim službama, u formiranim istražnim timovima tužilaca, istražitelja i stručnih lica, već od početka ove godine, uz pripreme koje su poćele i krajem 2017. godine, radi na većim predmetima koji se odnose na određene industrijske komplekse koji su ocijenjeni kao zagađivaci na području TK. Obzirom da se radi o obimnim i kompleksnim istražnim radnjama, stručnim analizama u koje su uključeni timovi ljudi i da sve i dalje traje, nismo u mogućnosti biti detaljni sa informacijama, ali cemo ih blagovremeno saopćiti javnosti”, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*