U Ostrošcu otvoren Islamski centar vrijedan 1,8 miliona KM

Nekoliko hiljada Cazinjana, Krajišnika i njihovih gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se danas u mjestu Ostrožac, gdje je, tri godine nakon početka radova, završena izgradnja Islamskog centra. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, između ostalih zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, predstavnici Medžlisa IZ Cazin, Vlade USK, Grada Cazina, i brojni drugi.

Novoizgrađeni Islamski centar multifunkcionalan je objekat koji će nuditi različite sadržaje, a novoizgrađena džamija, kao najdominantniji objekat u sklopu centra, jedna je od najvećih u ovom dijelu BiH, a njena kupola i među najvećim u državi. Džamija ima mogućnost da primi preko 2.000 klanjača.

U izgradnji je učestvovao veliki broj vakifa, od onih koji su dali 1 KM, pa sve do 70.000 KM. Oko 380 dalo ih je veći iznos od 1.000 KM. Tu je i veliki broj onih koji su, pored novca, na brojne druge načine, primjerice obavljenim radovima ili kupovinom materijala, dali svoj vakuf.

Džamiju su svečano otvorili bračni par Mujo i Đula Memić koji su u ovaj objekat uvakufili 70.000 KM.

Dosadašnji radovi na izgradnji Islamskog centra i džamije u Ostrošcu koštali su oko 1,8 miliona KM, a lokacija objekta je veoma atraktivna i nalazi se uz magistralni put Bihać-Cazin, te udaljena svega nekoliko stotina metara od nacionalnog spomenika Starog grada na Ostrošcu.

U budućem periodu, pored džamije će biti izgrađen još jedan objekat dimenzija 20×10 metara, a uslijedit će i uređivanje prizemlja Islamskog centra. Radovi u suterenu podrazumijevaju uređivanje univerzalne sale sa preko 250 kvadrata, te restorana i kuhinje sa bosanskom hranom. Planirana je izgradnja i vrtića za djecu, kao i još neki sadržaji koji neće narušavati džamijski red.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*