Kalajdžisalihović i Mašnić uspjeli: Bh. zastava se zavijorila na vrhu Piz Badile u Švicarskoj

Put prema sjevernoj stijeni započeli su u četvrtak u četiri sata ujutro kada su krenuli iz planinske kuće Sacs Furä, a počeli su se penjati u sedam sati ujutro u smjeru Via Cassin.

“Prvih nekoliko dužina smo prošli lagano i brzo, ali u sredini teške dužine su bile potpuno mokre od kiše koja je padala prethodnog dana. To nam je oduzelo dosta vremena kao i orijentisanje na samoj stijeni. Na vrh smjera stigli smo u 22 sata”, rekao je Mašnić.

Noć su proveli na otvorenom na 3.000 metara nadmorske visine bez opreme za spavanje. Padala je kiša i čekali su jutro kako bi se ugrijali na suncu i nastavili svoj put.

“U sedam sati ujutro nastavili smo uspon po sjevernom grebenu, a na sami vrh smo stigli oko 10 sati”, kazao je Mašnić.

Nakon što su napravili fotografije krenuli su nazad, ali ovaj put na talijansku stranu. Prespavali su u planinskoj kući Rifugio Gianetti na 2.500 metara nadmorske visine. Trenutno se vraćaju do planinske kuće Sacs Furä gdje im je ostao dio opreme, te će se upiti prema Sarajevu. Još jednom su se zahvalili sponzorima(403 Architecture, Teling, Osb Engineering i Musclefreak) bez kojih ne bi mogli izvesti ovaj poduhvat.

Kalajdžisalihović i Mašnić alpinizmom se bave već 20 godina i iza sebe imaju brojne vrhunske rezultate.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*