Stručnjaci upozoravaju: Uništavanje droge vršiti pod kontrolom Suda BiH

Uništavanje zaplijenjene droge u pogonima Termoelektrane Gacko postalo je predmetom prepucavanja sigurnosnih službi u BiH. Niz je otvorenih pitanja, a glavna dilema je da li je uništena sva planirana količina droge ili je bilo određenih propusta.

Javnost je prvo od Ministarstva sigurnosti BiH obaviještena o realizaciji pomenutih aktivnosti. U saopštenju 26. jula istaknuto je da je u pogonima Termoelektrane Gacko toga dana uništeno više od 700 kilograma droga, najviše marihuane, amfetamina, heroina, kokaina i sintetičkih droga koje su zaplijenjene i oduzete prilikom kriminalističkih istraga, a čija se ulična vrijednost procjenjuje na oko sedam miliona KM.

Kako je navedeno, Komisija za uništavanje opojnih droga Vijeća ministara BiH, u saradnji s Odsjekom za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Ministarstva sigurnosti BiH, u posljednja tri mjeseca intenzivno je radila na prikupljanju i pripremi za uništavanje oduzetih droga koje su bile predmet rada policijskih i pravosudnih organa u BiH. Veliki doprinos prilikom realizacije tih aktivnosti dali su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu koji su vršili obezbjeđenje i prevoz, kao i pripadnici Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije koji su pružali stručnu podršku. Ostvarena je izuzetno dobra saradnja s rukovodstvom Termoelektrane Gacko koje je još jednom ustupilo pogone i pružilo pomoć prilikom uništavanja opojne droge.

Međutim, 1. avgusta iz policije RS stižu informacije da su pripadnici Policijske uprave Trebinje 27. jula, dan nakon akcije uništenja druge, u kontejneru u krugu Termoelektrane Gaco pronašli određenu količinu kokaina, skanka i heroina.

U večernjim satima 27. jula, a nakon operativnih saznanja, policija je na mjestu događaja izuzela, kako je navedeno, dvije najlonske kesice ukupne težine 89,9 grama opojne droge skank, dva grama heroina i bijeli grumen koji svojim morfološkim karakteristikama asocira na opojnu drogu kokain, težine 255 grama.

“Odmah po saznanju, policijski službenici su obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Trebinju koje je naložilo da se preduzmu sve mjere i radnje s ciljem utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti i dokumetovanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga”, istaknuto je u saopštenju Policijse uprave Trebinje.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je da će, na osnovu naredbe Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, policija saslušati i uzeti izjave od članova Komisije za uništavanje opojnih droga, koja funkcioniše pri Ministarstvu sigurnosti BiH, a koja je zadužena za nadzor nad uništavanjem narkotika.

Na osnovu istrage će se, dodao je, utvrditi da li je sve rađeno u skladu s propisima, i da li je bilo propusta pri uništavanju narkotika ulične vrijednosti oko sedam miliona maraka.

Ubrzo je uslijedio odgovor ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji tvrdi da količine koje je objavila Policijska uprava Trebinje i MUP RS apsolutno ne odgovaraju količinama koje se nalaze u zapisniku koji je sačinjen i bio namijenjen za uništavanje te droge.

“Kod takvog uništavanja droge važe jaka i strogo propisana pravila i praktično je nemoguće da se dođe u takvu situaciju da ostane bilo šta iza količine namijenjene za uništavanje, a pogotovo da ostane negdje pored kontejnera koju su, navodno, prema dojavi i operativnim saznanjima pripadnici MUP-a pronašli”, kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, ove činjenice ukazuju na netačnost tih informacija i na pokušaj onih, koji, kako je ranije rekao, kontrolišu tokove droge, da naprave i montiraju još jedan slučaj u vezi sa potpuno legalnim i zakonitih uništavanjem droge.
Dekan Fakultata za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić u razgovoru za Vijesti.ba podsjeća da, u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, trgovina drogom predstavlja krivično djelo, za šta je nadležan Sud BiH.

No, kako naglašava. procedure uništavanja druge nisu jedinstvene na cijelom području BiH.

“Ukoliko postoji sumnja da je nađena određena količina droge iz te oduzete količine, pitanje je šta je sa ostatkom. To su ozbiljne stvari. Kada je u pitanju uništavanje narkotičkih sredstava, mora se voditi računa o tome da se ta aktivnost provodi pod kontrolom Suda BiH. To ni u kojem slučaju ne može voditi lokalna policija, bez obzira na to o kojem entitetu se radi”, napominje Korajlić.

Prilikom uništavanja druge, dodaje, mora se uzeti u obzir i kvalitativno, a ne samo kvantitativno mjerenje.

“Recimo, oduzmu se određene količine heroina, koji se miješa sa određenim supstancama, jer se ova droga nikada ne koristi kao čisti heroin. Prilikom uništavanja, potrebno je uporediti oduzetu drogu sa onom drogom koja se uništava, kako kvantitativno u količini, isto tako i kvalitativno”, pojašnjava Korajlić.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*