Sastanak potencijalnih članica Kooperativnog online sistema i servisa BiH sa područja TK

U srijedu, 8.avgusta 2018.godine, u NUB Derviš Sušić u Tuzli, biće održan sastanak potencijalnih članica sistema COBISS.BH (Kooperativni online sistem i servisi Bosne i Hercegovine) sa područja Tuzlanskog kantona.

Sastanku će prisustvovati  osim predstavnika biblioteka: dr.sc. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH; Slavena Vojinović,  ministrica kulture, sporta i mladih TK; Nevenka Hajdarović, rukovodilac Virtualne biblioteke BiH; Mirna Trifković, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, te mr.sc.Enisa Žunić, voditeljica Matične službe Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.

Primjena informacionih i komunikacionih tehnologija i izgradnja informacionog društva je fundamentalna za sveukupni razvoj i budućnost Bosne i Hercegovine i ključni faktor za smanjenje razvojnog raskoraka između naše zemlje i Evropske Unije koja obavezuje zemlje članice na implementaciju 20 osnovnih servisa javne uprave kao punih elektronskih servisa među kojima su i elektronski katalozi javnih biblioteka.

U sistem COBISS su učlanjene 73. bh. Biblioteke, svi javni univerziteti, dva privatna univerziteta, veliki broj javnih biblioteka i najznačajnije specijalne biblioteke (Akademija nauka i umjetnosti BiH, Parlamentarna skupština BiH..). COBISS.Net je mreža nacionalnih COBISS sistema (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije) u kojima djeluju 1263 biblioteke.

(RTV7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*