Okončani protesti boraca, sjednica Komisije zakazana za četvrtak

Protesti demobilisanih boraca Federacije Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu “Bijača”, te na magistralnom putu u Srebreniku i na petlji Šićki brod su okončani, nakon što su borci prihvatili da sjednica Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH bude zakazana za četvrtak, javlja reporter BHRT-a.

Borci su ranije danas blokirali ove putne pravce, nakon što nije ispunjen njihov zahtjev da se za sutra zakaže sjednica oba doma federalnog Parlamenta, kako bi se usaglasili različiti usvojeni tekstovi Zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama, javlja reporter BHRT-a.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su saopštili da je saobraćaj normalizovan, nakon okončanja protesta.

Oko 14.00 časova, borci su blokirali saobraćaj na petlji Šićki Brod, koji je normalizovan oko 14.35 sati, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Borci ne odustaju od svojih zahtjeva, te su ranije danas, u 13.05 sati, blokirali saobraćaj u Srebreniku, na magistralnom putu M-1.8 Tuzla – Orašje, kao i na autoputu A-1 kod graničnog prelaza Bijača, a potom i petlju “Šićki Brod”.

Ranije danas, predsjednik Komisije i potpredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić izjavio je da će sjednica Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama u domovima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine biti sazvana u četvrtak.

Borci nisu željeli čekati četvrtak, te su, prema riječima predsjednika Udruženja “Zaboravljeni branitelji” Draga Grbavca, parlamentarcima dali rok do sutra, a nakon što zahtjev nije ispunjen, blokirali su navedene putne pravce.

Međutim, oni su ipak prihvatili prijedlog da se sjednica održi u četvrtak.

Predstavnici boračke populacije, koji su se ranije danas okupili ispred Federalnog parlamenta izjavili su da imaju obećanje o postizanju saglasnosti različitih tekstova Zakona.

Prema njihovim riječima, na toj sjednici Komisije trebalo bi da bude dogovoren već usaglašeni tekst zakona odnosno ono što je dogovoreno kroz amandmane prilikom usvajanja zakona u Predstavničkom domu i Domu naroda.

Do novih  zavrzlama  u vezi sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je  Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila   amandman kojim se definiše način izračuna boračkog dodatka. Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom domu, te  što je te zehtjeve  demobilisanih boraca Komisija prihvatila, što je izazvalo pravnu konfuziju.

Podsjetimo, Kolegij Predstavničkog doma zasjedao je u četvrtak , ali nije zakazao sjednicu parlamenta jer im, kako je rečeno, iz Komisije za usaglašavanje nije dostavljen tekst usaglašenog zakona.

Predsjedavajuci Komsije Jasenko Tufekčić  rekao je  da se u usaglašenom tekstu pojavio i amandaman Udruženja Zaboravljeni branitelji vezan za borački dodatak, koji nije dogovoren.

Borci kažu da to nije tačno, tvrdeći da posjeduju tekst usaglašenog zakona, te da ne dozvoljavaju da ih međusobno zavade.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*