Uspjeh za bh. mljekarstvo: Odobren izvoz svih vrsta mlijeka u EU

Evropska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju (EU), što predstavlja veliki uspjeh za našu mliječnu industriju, saopštio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.
Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko, takozvana kolona C, a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko sa manjim stepenom pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.

“Kao što sam i najavio, Evropska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor Bosne i Hercegovine, na čijem je donošenju Ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan Evropske unije koja je ispunila uslove za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije”, rekao je Šarović.
Ono što je značajno, jeste da se ovom odlukom stvaraju uslovi i za izvoz mliječnih proizvoda.

“Bosna i Hercegovina je i do sada u Evropsku uniju i zemlje CEFTA-e izvozila više pasterizovanog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata”, precizirao je Šarović.

Ovim povodom, ministar je danas obišao postrojenja mljekare “Pađeni” u Bileći, koja ispunjava uslove za izvoz u Evropsku uniju i kojoj će nova odluka Evropske komisije biti od velike koristi. U narednom periodu mljekara “Pađeni” ima ambicije da počne izvoz mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.