Nevsehir, Turska - 06. august 2018: Kapadokija, koja je značajna turistička destinacija u Turskoj, dobit će jedinstven prirodni podzemni muzej. ”Muzej Kapadokija“ bit će izgrađen u blizini distrikta Avanos na način da će biti prilagođene stijene od tufa koje su prije nekoliko miliona godina nastale erupcijom lave. ( Alpaslan Körükcü - Anadolu Agency )

Jedinstven u svijetu: U Kapadokiji će biti napravljen prirodni podzemni muzej

Kapadokija, koja je značajna turistička destinacija u Turskoj, dobit će jedinstven prirodni podzemni muzej, javlja Anadolu Agency (AA).

”Muzej Kapadokija“ bit će izgrađen u blizini distrikta Avanos na način da će biti prilagođene stijene od tufa koje su prije nekoliko miliona godina nastale erupcijom lave.

Aktivnosti na pravljenju muzeja počele su u januaru, nakon što je Ministarstvo kulture i turizma raspisalo konkurs. Muzej će u podzemnom prirodnom okruženju posjetiocima nuditi vizualni prikaz u prošlost Anadolije.

Otvoreni prostor prostire se na 50.000 kvadratnih metara, a muzej će imati i zatvoreni dio od 7.000 kvadratnih metara. U sklopu kompleksa nalazit će se i višenamjenske konferencijske sale, prostorije za gledanje dokumentarnih filmova, igraone za djecu i istraživački centar. Također, bit će uzgajane i endemske vrste biljaka.

Muzej će od popularnih turističkih destinacija u Kapadokiji biti udaljen 15 minuta vožnje.

Direktor Muzeja Nevsehir Murat Gulyaz izjavio je kako će muzej značajno doprinijeti turističkoj ponudi Kapadokije koja posjeduje vilinske dimnjake, podzemne gradove i druga prirodna bogatstva i kulturno nasljeđe.

Gulyaz je uvjeren kako će muzej biti najprestižniji u Turskoj, a da će biti i među popularnim u svijetu.

”Cilj nam je da bude otvoren u julu 2019. Podzemni Muzej Kapadokija će biti jedan od najvažnijih muzeja na svijetu, jer će biti riječ o potpuno prirodnoj konstrukciji. Jedinstven je u svijetu“, dodao je Gulyaz.

Također, bit će napravljeni i tematski odjeli u kojima će biti izloženi fosili iz perioda od prije nekoliko miliona godina.

Muzej će imati vlastiti sistem regulacije toplote pa ga neće biti potrebno rashlađivati u ljetnom, odnosno zagrijavati u zimskom periodu.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*