Prerađena hrana nije zdrava

Prehrambena industrija krije mnoge tajne, a među njima je i ona da hrana prerađena u „zdrave“, najčešće nije ništa bolja od svojih “nezdravih” alternativa.

Razlog je što neke od njih nisu nimalo nutritivno vrednije, dok neke sadrže i štetne hemikalije. Riječ je prije svega o podvalama – kruh na kojem piše da je napravljen od integralnog zrna često sadrži čak 70 posto rafiniranog brašna. A evo još nekih primjera.

-Žitarice – Sve više ljudi jutro započnje zdjelom punom žitarica i mlijeka. Međutim, mnoge žitarice su označene kao zdrave, a pune su šećera.

– Mlijeko s niskim procentom masnoća stvarno ima manje kalorija, ali punomasno mlijeko ima više zasićenih i mononezasićenih masti koje daju duži osjećaj sitosti. Još jedan plus za punomasno mlijeko je i taj što se u mlijeko s niskim procentom masnoće dodaje mlijeko u prahu da bi bilo što sličnije punomasnom.

Ni istraživanja ne podupiru tvrdnju da je mlijeko s niskim procentom masnoće zdravije od punomasnog. Godine 2012. istraživači su dokazali da je gojaznost djece uzrokovana upravo mlijekom s niskim procentom masnoće.

– Proteinske pločice najčešće su samo dobro upakovani slatkiši. Najčešće sadrže veliku količinu šećera, trans masti i vještačke zaslađivače.

– Sportska pića u istraživanju Univerziteta Oksford nisu ponudila ništa što bi potkrijepilo tvrdnje njihovih proizvođača da pomažu postizanju boljih sportskih rezultata.

(Avaz.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*