Prva grupa hadžija nije odletjela za Džedu zbog problema s avionom, let odgođen za sutra

Prva grupa vjernika je jutros u devet sati trebala poletjeti s Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Džedu u Saudijskoj Arabiji, ali to se nije dogodilo jer avion aviokompanije Vision, s kojom je Islamska zajednica u BiH potpisala ugovor, nije mogao poletjeti.

Kako je rekao rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim ef. Halilović, avion nije imao potrebne dozvole za let i sada se radi na rješavanju ovog problema.

“Prinuđeni smo da tražimo alternativu i radimo na osiguravanju drugog avioprijevoznika te će najvjerovatnije let biti sutra u 9:30 sati. Sada idemo u proceduru smještaja hadžija bihaćkog muftijstva”, rekao je ef. Halilović za portal Hadž i umra.

Obavijest o otkazivanju leta stigla je jutros nakon sabah-namaza putem emaila, kada su hadžije iz bihaćkog muftijstva već stigle u Sarajevo. Islamska zajednica osigurala im je hranu i smještaj do termina leta.

Hadžinice će do svog leta biti smještene u zgradi ženskog odjela Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a hadžije u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom.

Prema ranijem planu leta, prvih pet grupa je trebalo odletjeti jutros u devet sati, dok je drugi let bio zakazan za ponoć. Do 11. augusta sve hadžije bi trebale stići u Džedu. U prvoj grupi leti 215 hadžija, a ukupno će iz BiH biti 1.680 vjernika.

Reisu-l-hudžadž (glavni vođa putovanja na hadž) je Hasan ef. Makić. Hodočasnike prati 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi. Također su tu i četiri žene, šerijatski konsultanti.

O zdravlju hadžija će, kao i svake godine, brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara, a vodič ljekarskog tima je dr. Mohamad dr. Akram Tamim. Dežurat će 24 sata i imat će određenu količinu potrebnih medikamenata, a sve ostalo se može nabaviti u apotekama u Mekki i Medini koje su veoma dobro snabdjevene.

Nakon obavljenog hadža, povratak u domovinu je planiran 26., 27., 28. i 29. augusta, a u planu je da svi hodočasnici budu prevezeni u tri dana.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*